dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Unge hjemløse kommer primært fra velfungerende middelklassehjem
Foto: Thomas Borberg (Polfoto)

Unge hjemløse kommer primært fra velfungerende middelklassehjem

Over halvdelen af unge hjemløse under 23 år kommer fra et middelklassehjem, hvor hverken mor eller far har misbrug eller psykisk sygdom
29. OKT 2015 13.05

57 pct. af unge hjemløse kommer fra et middelklassehjem med nogenlunde stabile og trygge rammer, hvor begge forældre arbejder og er en integreret del af samfundet. Det fortalte forsker og ph.d. fra det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI), Lars Benjaminsen, ved KLs rusmiddelkonference i Kolding.

Han har lavet en undersøgelse blandt knap 200 unge, der kommer ind på hjemløseherberg. Dem har han delt op i to grupper. I gruppe 1 ligger de 43 pct., som han definerer som dem, vi som samfund oftest forestiller os som de unge hjemløse - altså unge, der kommer fra svært belastede familier. Her har enten en eller begge forældre et misbrug og/eller en psykisk sygdom i 90 pct. af tilfældene, mens en eller begge forældre var arbejdsløse i over halvdelen af tilfældene, da den hjemløse var 10 år gammel. 

Gruppe 2 består af de 57 pct., som omvendt kommer fra stabile hjem. Her har 'blot' 13 pct. af de unge hjemløses forældre haft problemer med psykisk sygdom og/eller misbrug, og under 20 pct. var arbejdsløse, da den hjemløse var 10 år gammel. 

Flest behandles for hash-misbrug
Fælles for begge grupper er, at 90 pct. af de unge hjemløse er misbrugere af stoffer og/eller alkohol. Ikke overraskende var Lars Benjaminsens løsningsforslag for henholdsvis gruppe 1 og 2 at have delt fokus på de belastede unge og deres belastede forældre, og at investere i tidlig opsporing og øget fokus på de unge, der første gang viser sig i psykatrien eller rusmiddelbehandling.

Som en sidenote fortalte professor på Center for Rusmiddelforskning, Aarhus Universitet, Mads Uffe Pedersen i forlængelse af Lars Benjaminsens oplæg, at blandt de unge, hjemløse eller ej, der går i behandling, er det med afstand hash, der er det foretrukne stofrusmiddel.

Han berettede om en total ændring blandt misbrugere i behandling. I 90'erne så man på behandlingsstederne primært ældre, der var misbrugere af heroin, men efter årtusindskiftet skete der et skift, og i dag er langt de fleste, der behandles for stofmisbrug af rusmidler, unge. Hele 83 pct. af dem ryger hash.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.