Ukrainske kvinder er oftere i job end andre kvindelige flygtninge
En markant større andel af de ukrainske kvinder i Danmark er i beskæftigelse, sammenlignet med kvinder som er flygtet fra andre lande. Det viser en analyse, som Rockwool Fonden har lavet.
Omkring 50 procent af de kvinder, som er flygtet fra Ukraine til Danmark, er i arbejde. Det samme gælder cirka 15 procent, af de kvinder som er flygtet fra andre lande.
De ukrainske kvinders succes på det danske arbejdsmarked skyldes formentlig, at de i højere grad end eksempelvis kvinder fra Mellemøsten har været vant til at være på arbejdsmarkedet. Det siger Jacob Nielsen Arendt, som er forskningsprofessor i Rockwool Fonden.
- Ukrainske kvinder har typisk en arbejdsidentitet fra hjemlandet med i bagagen, når de kommer hertil. Den har kvinderne fra andre flygtningelande ikke med sig i samme grad, så vejen til job er længere for dem, siger han i en pressemeddelelse.
Særlov
Desuden peger Jacob Nielsen Arendt på, at der sandsynligvis også er nogle uddannelsesmæssige forskelle. Ser man på de ukrainske mænd, er de kun lidt oftere i arbejde, sammenlignet med de mænd der er flygtet fra andre lande.
Mens cirka 60 procent af de mandlige ukrainske flygtninge har et arbejde, gælder det 56 procent af andre mænd, som er kommet til Danmark som flygtninge.
I marts 2022 vedtog Folketinget en særlov, der giver ukrainske flygtninge lov til at arbejde og gå i skole i Danmark samt at benytte sig af sundhedsydelser. I første omgang gjaldt den i to år, men den er siden blevet forlænget til 17. marts 2026.
I løbet af 2022 og 2023 kom der næsten 40.000 ukrainere til Danmark. I samme periode udvandrede cirka 11.000 ukrainske statsborgere fra Danmark.
Generelt er andelen af flygtninge, som er i beskæftigelse, på det højeste niveau siden 2010, skriver Rockwool Fonden. Ifølge Jacob Nielsen Arendt kan en del af det tilskrives, at arbejdsgiverne under en højkonjunktur har særligt meget brug for arbejdskraft.
Ifølge Rockwool Fonden arbejder ukrainske flygtninge oftest inden for brancher som rengøring, landbrug, handel og industri.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.