To anderledes taler og en traditionel - hvad er så det normale?
BORNHOLM: På Folkemødets tredjedag gik der inflation i anderledes partiledertaler. Man var lige ved at tro at det anderledes var blevet det normale, da SF’s Pia Olsen Dyhr fortalte, at hun havde skrottet sin oprindelige tale for i stedet at holde en ny baseret på vælgerinput fra Facebook.
På andendagen var det Mette Frederiksens tale og Lars Løkke Rasmussens fællessang der var anderledes, og nu dette. Og så endda efter at Villy Søvndal havde været på scenen med en guitar og dels fik nævnt sit 'sprogøre', dels fik rodet sig ud i noget med at vvs’ere sætter armaturer op til lys på badeværelser. Tal om for få faglærte i politik
Men anderledes eller ej, med en partiledertale ud fra Facebook-input kommer man ikke tættere på, hvad folk gerne vil høre om. Lige indtil Pia Olsen Dyhr foreslog at sætte skatten op, da gik der et kort sus af stilhed hen over pladsen. Måske var det derfor hun i befippelse kom til at ønske 'fortsat godt lands... Folkemøde' til slut.
Anderledes var også Dansk Folkepartis musikalske optakt til Kristian Thulesen Dahls partiledertale: en salme. Jeps, en salme til menigheden. Men også en fællessang med 'Bornholm, Bornholm, Bornholm', denne gang med originalteksten til forskel fra Bertel Haarders version dagen forinden.
Kristian Thulesen Dahl greb bornholmertemaet og fortalte, hvordan en vejrudsigt for folkemødeøen på tv var blevet efterfulgt af en bemærkning om 'vejret herhjemme'. Ved andre lejligheder er det 'helt derovre i Jylland', der bliver sagt, begge dele nævnt som argument for at der er brug for en mentalitetsændring, 'så alle i Danmark har vejr', som Kristian Thulesen Dahl sarkastisk bemærkede.
Ikke helt gennemtænkt sluttede han af med en opfordring til at alle om at give et skulderklap til de politifolk de måtte møde. Med tanke på hvorfor der er så meget politi på Folkemødet, ville en venlig hilsen uden fysisk kontakt nok have været et bedre forslag.
Efter alt det anderledes var det helt befriende at opleve Enhedslistens Pernille Skipper levere en fuldstændig traditionel brandtale med en indbygget og på forhånd til pressen lækket oneliner, gående ud på at DF-formand Kristian Thulesen Dahl nok taler om velfærd men også er med til at forringe den, og dermed er lidt ligesom en flodhest, som kan virke tilforladelig men i virkeligheden er meget aggressiv.
Den korte version: Kristian Thulesen Dahl er det farligste dyr på savannen, konkluderede Pernille Skipper, for en sikkerheds skyld to gange. Almindelig moro og applaus fulgte, især fra den siddende del af publikum, idet et stort område umiddelbart foran scenen var optaget af folk der sad på græsset. I sådan en situation trænger vitser om træt venstrefløj sig på, men ret skal være ret, indtrykket blev opvejet af energiniveauet i Pernille Skippers partiledertale.
Søndag er det De Konservatives tur til at holde partiledertale, men dette er årets sidste rapport 'ovrefra', så Søren Papes tale må læseren selv lytte til og bedømme på egen hånd.
Under Folkemødet har dknyt rapporteret dagligt 'ovrefra''. Læs eller genlæs tidligere klummer:
- Torsdag. Det politiske livs multifestival.
- Fredag. Alternativt spin og radikale oneliners.
- Lørdag. Et blik ud i verden og to forskellige måder at være atypisk.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.