Tidligere Bøgholt-ansatte anklager TV2 for karaktermord
AARHUS: Efter tredje og sidste afsnit af den omtalte TV2-dokumentar "Bøgholts misbrugte børn" udkom mandag, er 20 tidligere ansatte hos det aarhusianske behandlingshjem gået i rette med producenten bag.
I dokumentaren rettes der beskyldninger om seksuelle overgreb mod syv af behandlingshjemmets pædagoger, som arbejdede på Bøgholt i 1970'erne, 1980'erne og 1990'erne. En af dem blev i 1987 anmeldt til politiet, og i 1988 blev han idømt otte måneders betinget fængsel for at have haft samleje med anbragte børn samt for seksuel omgang med en 13-årig pige. Bøgholt, der var et behandlingshjem i Viby i Aarhus Kommune, lukkede i 2014 og fungerer i dag som et socialpædagogisk tilbud til børn.
Siden dokumentaren udkom, har seks tidligere anbragte børn krævet 300.000 kr. i erstatning fra Aarhus Kommune.
TV2 afviser kritik
I dokumentarens sidste afsnit bliver stedets forstander i årene 1979 til 2005 beskyldt for at have fortiet og/eller undertrykt viden om overgreb på anbragte børn og unge. En anklage, som i en fælles udtalelse fra 20 tidligere ansatte, der alle står frem med navn, omtales som "et helt uberettiget karaktermord.”
"Intet berettiger TV2's hekseproces mod den tidligere forstander. Der er ingen tvivl om, at "PE", hvis overgreb er den centrale fortælling i programmet, har begået overgreb. Men det var jo netop forstanderen, som i 1986 indberettede "PE". Det var dermed forstanderen, som sikrede, at "PE" blev bortvist fra institutionen samt anmeldt til politiet og senere dømt. Vi har aldrig oplevet, at forstanderen har forsøgt at skjule eller fortie nogen form for overgreb,” lyder det fortsat i den fælles udtalelse.
I et skriftligt svar til DK Nyt afviser redaktør på programmet Lasse Bjerre, at der skulle være tale om en hekseproces:
- Vi har fremlagt væsentlige beretninger om, hvad der er foregået på institutionen Bøgholt i en lang årrække. 16 tidligere anbragte børn fortæller, at de er blevet udsat for seksuelle overgreb fra flere forskellige pædagoger i en periode, der strækker sig over 70’erne, 80’erne og 90’erne. Det er en samfundsrelevant historie og nogle barske vidnesbyrd, som vi skylder de tidligere anbragte børn at bringe frem i lyset.
Centrale spørgsmål
Beskyldningerne kommer fra nogle få tidligere ansatte, der i programmet giver udtryk for, at den daværende forstander var gjort bekendt med visse overgreb men ikke reagerede på dem. De 20 ansatte, der står bag den fælles udtalelse, mener derimod, at de ansatte bag beskyldningerne selv har svigtet de pågældende børn og unge ved ikke at gå videre med deres viden, hvis de forgæves har forsøgt at få forstanderen til at handle:
”De kunne for eksempel have kontaktet fagforeningen, forvaltningen i Århus Amt, de anbragtes hjemkommuner eller politiet”, lyder det fra de 20 tidligere ansatte, der nu opfordrer "landets seriøse medier" til at afsøge svar på "centrale spørgsmål" hos de medvirkende bag anklagerne:
"Hvorfor kontaktede I ingen andre, hvis I virkelig mente, at forstanderen så igennem fingre med, at børn og unge blev gjort fortræd?"
Desuden mener de 20 tidligere ansatte, at TV2 har et forklaringsprogram, da det ikke fremgår af dokumentaren, at den tidligere forstander skred til handling. I den fælles udtalelse opfordrer de derfor endnu engang "landets seriøse medier til at få svar på følgende centrale spørgsmål hos TV2: Hvorfor skjuler I for seerne, at det var forstanderen, som indberettede "PE", så han blev hjemsendt, anmeldt og dømt?”
I et skriftligt svar til TV 2 oplyser den tidligere forstander i perioden, Anne Bjerg, at hun bortviste manden og selv stod bag den indberetning, der senere førte til en politianmeldelse og en dom. Men det har ikke været muligt for TV 2 at verificere oplysningen.
- Hvad angår den tidligere leder Anne Bjerg, så er hun blevet kontaktet for mange måneder siden, hvor hun blev spurgt, om hun ville stille op til interview og grundigt forelagt kritikken. Hun har haft rig mulighed for at forklare nærmere, hvordan hun mener at have handlet, men det har hun ikke ønsket. Vi har i dokumentaren loyalt refereret hendes skriftlige svar, og vi har refereret hendes senere supplerende kommentarer i de artikler, der er skrevet i forbindelse med offentliggørelsen af programmerne, forklarer redaktør på dokumentaren Lasse Bjerre i et skriftligt svar til DK Nyt.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.