Store forskelle i kommuners tildeling af førtidspension
Der er store forskelle i tildelinger af førtidspension til borgere under 40 år blandt kommunerne, viser en ny analyse af Dansk Arbejdsgiverforening (DA). Analysen viser, hvor mange førtidspensionstilkendelser kommunerne giver pr. 1.000 indbyggere blandt 18-39-årige i 3. kvartal 2022 til 2. kvartal 2023 i forhold til kommunernes socioøkonomiske indeks.
Det socioøkonomiske indeks måler kommunens relative udgiftsbehov i forhold til andre kommuner baseret på nogle socioøkonomiske kriterier. Det er fx antallet af psykiatriske patienter og antallet af 20-59-årige uden beskæftigelse. Hvis indekset er over 1, betyder det, at kommunen har et større udgiftsbehov i forhold til kommunernes gennemsnit, hvor en værdi lavere end 1 betyder et lavere udgiftsbehov. Indenrigs- og Sundhedsministeriet udregner kommunernes indeks.
Der er syv kommuner, der tildeler langt færre, end hvad indekset tilsiger. Det er Brøndby, Guldborgsund, Høje-Taastrup, Gladsaxe, København, Hjørring og Herning. Brøndby har fx kun 1,6 førtidspensiontilkendelser, selvom de har et højt socioøkonomisk indeks på 1,75.
Der er ni kommuner, der tildeler markant flere førtidspensioner, end hvad de burde, ifølge indekset. Det er Norddjurs, Frederikshavn, Bornholm, Skive, Viborg, Ringkøbing-Skjern, Silkeborg, Roskilde og Rudersdal. Bornholm tildeler 10,56 førtidspensionstilkendelser, og kommunen har et socioøkonomisk indeks på lidt over 1.
- De store kommunale forskelle i visitationen af førtidspension til de unge under 40 år er fuldstændig uholdbare. Der er behov for en central visitation til førtidspension, som vi fx ser det på seniorpensionsområdet, så det ikke er postnummeret, der er med til at afgøre, om pensionen tilkendes eller ej, mener Erik E. Simonsen, vicedirektør for beskæftigelse og arbejdskraft i DA.
Lige så store forskelle på seniorpension
Ser man på tallene på tilkendelser for seniorpensionen, som tilkendes af en central enhed, er forskellene også store. Det viser tal om antallet af tilkendelser for seniorpension i 2022, som KL har sendt til DK Nyt.
I Langeland Kommune tildelte man 40 seniorpensioner i 2022 med en arbejdsstyrke på 4.882, som svarer til 0,82 pct. af arbejdsstyrken. I den anden ende ligger Vallensbæk med kun 12 tilkendelser med en arbejdsstyrke på 8.305, der svarer til 0,14 pct. af arbejdsstyrken.
KL vil ikke kommentere, om DA's måde at regne på er den rette, men påpeger, at der også er store forskelle på tilkendelser, når der er tale om en central enhed.
Du kan læse DA's analyse her.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.