dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Socialchef-formand: Retssikkerhed vigtigere end ressource-knaphed
Formand for socialcheferne, Helle Linnet. Foto: Ronja Pilgaard, dknyt.

Socialchef-formand: Retssikkerhed vigtigere end ressource-knaphed

- Problematisk, hvis en borgers retssikkerhed i sager om sygedagpengestop skal afhænge af, hvilken kommune, man bor i, siger Helle Linnet

Vi kunne i går beskrive - i Kommuner må selv afgøre om sygedagpengefejl skal rettes - hvordan Ankestyrelsen i første omgang fritager sig selv for en større arbejdsbyrde, og i næste omgang lader det være op til kommunerne selv at vurdere, om det er umagen værd for dem at gennemgå gamle sygedagpengesager for at finde forkerte afgørelser.

Og den melding får ikke formanden for socialcheferne, Helle Linnet, til ligefrem at klappe i hænderne. For hende må borgernes retssikkerhed trods alt komme foran hensynet til det ofte store ressourcekrævende arbejde at identificere og rette gamle afgørelser.

Den aktuelle sag handler om sager, hvor kommuner har stoppet for udbetalinger af sygedagpenge med tilbagevirkende kraft. Og den går ikke. Efter en højesteretsafgørelse har Ankestyrelsen fastlagt en ny praksis fremover, hvor udbetalingen af sygedagpenge må først standses efter det tidspunkt, hvor kommunen faktuelt har taget stilling til, om borgeren fortsat kan få udbetalt sygedagpenge eller skal tilbydes hjælp efter anden lovgivning.

- I første omgang er det helt oplagt, at der er rigtigt meget arbejde i at skulle gennemgå de gamle sager for at finde fejl, og vi har meget administrativt bøvl i forvejen, siger Helle Linnet til dknyt - blandet andet med henvisning til den seneste rette-omgang i kommunerne, hvor gamle sager med forkerte afgørelser om gensidig forsørgelse krævede mandetimer i socialforvaltningerne.

Mere præcise retningslinjer, tak
Hun benytter lejligheden til at efterspørge mere præcise vejledninger fremover, men understreger samtidig, at 'vi lytter selvfølgelig til afgørelsen fra Ankestyrelsen'.

Hun tilføjer, at det er problematisk, at det nu overlades til kommunerne selv at vurdere, som det udtrykkes i principafgørelsen fra Ankestyrelsen: 'De enkelte kommuner skal vurdere, om de kan identificere sagerne, eller om de skal vejlede lokalt om muligheden for at søge om genoptagelse.'

- Det er problematisk, hvis borgernes retssikkerhed på det punkt afhænger af, om man bor i den ene eller den anden kommune, slår hun fast.

Hvorvidt spørgsmålet om identifikation og eventuel genoptagelse af sygepengesager med fejl nødvendigvis skal for socialudvalgene, vurderer hun, at det under alle omstændigheder skal afdækkes administrativt, og at spørgsmålet om politisk inddragelse eller ej må afhænge af, hvor mange sager, der lokalt er tale om.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.