Skatteminister vil gøre kriminelles gældseftergivelse betinget
Når rockere eller bandemedlemmer som led i politiets såkaldte exit-program får eftergivet gæld til det offentlige, bør det være en betinget ordning. Det siger skatteminister Rasmus Stoklund (S) til Avisen Danmark.
Meldingen kommer, efter Berlingske sidste år kunne beskrive, hvordan Gældsstyrelsen har eftergivet gæld til rockere og bandemedlemmer på vej ud af kriminalitet.
Det er sket, fordi myndigheder som politiet og kommuner har givet dem en positiv udtalelse, som kan bruges til at ansøge om gældseftergivelse hos Gældsstyrelsen.
Men skulle personen vende tilbage til kriminalitet, har det i dag ikke konsekvenser for den økonomiske fordel. Det "krænker retsfølelsen" hos skatteministeren.
- Derfor mener jeg, at hammeren bør falde hårdt, og at gælden også bør vende tilbage, når man misbruger den chance, man har fået, siger Rasmus Stoklund til Avisen Danmark.
Vender tilbage til kriminalitet
Han er dog ikke klar med et lovforslag endnu. Det er også uklart, om det skal gælde alle former for kriminalitet, og om det kun skal gælde en vis årrække efter deltagelse i exit-program.
Da Berlingske beskrev praksissen i oktober sidste år, skrev avisen, at over en million danskere har gæld til det offentlige. I perioden mellem juli 2021 og juni 2023 fik 202 personer eftergivet gæld.
Hvor mange personer, der har fået eftergivet gæld for derefter at vende tilbage til kriminalitet, er uvist. Justitsministeriet vil ikke oplyse tallene til Avisen Danmark. Berlingske har dog beskrevet flere eksempler.
Det nationale exitprogram startede i 2011. Programmet retter sig mod medlemmer af rocker- og bandegrupperinger, der har et ønske om at komme ud af det kriminelle miljø.
Det Nationale Exitkontaktpunkt er den enhed, der håndterer indsatsen. Kontaktpunktet er et samarbejde mellem Kommunernes Landsforening (KL), Direktoratet for Kriminalforsorgen og Rigspolitiet.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.