dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Særlig indsats kan nedbringe anbringelser af børn
En utryg eller manglende tilknytning tidligt i barnets liv kan føre til fysiske og mentale udfordringer senere i livet.
Foto: Vive - Minding the Baby.

Ny forskning:
Særlig indsats kan nedbringe anbringelser af børn

Indsatsen Minding the Baby viser, at der tre til fire gange lavere risiko for anbringelse. Flere kommuner vil videreføre forløbet med egne midler.
4. DEC 2024 10.50

I Danmark er en procent af alle børn i alderen 0 til 17 år anbragt uden for hjemmet, men nu giver ny forskning et bud på, hvordan det antal kan blive mindre.

Minding the Baby hedder forskningsprojektet, som Vive står bag og netop er kommet med en evaluering på. Ti kommuner har været med i projektet, hvor 256 kvinder er blevet fulgt fra deres graviditet til, at barnet fyldte to år. 

- Vores evaluering af Minding the Baby viser, at der er tre til fire gange lavere risiko for anbringelser uden for hjemmet sammenlignet med familier, der ikke har modtaget samme hjælp og støtte, siger Maiken Pontoppidan, seniorforsker i VIVE, i en pressemeddelelse.

Hun forklarer også, at anbringelse er et indgribende tiltag for både barn og forældre, og samtidig medfører store økonomiske omkostninger for kommunen.

Opskriften på succesen er faste hjemmebesøg af et team, der består af en familieterapeut og en sundhedsplejerske fra kommunen, som hjælper forældre, der selv kan have haft en opvækst præget af misbrug og omsorgssvigt, med at forstå deres barns behov og udvikling.

Bedre trivsel

Størstedelen af de gravide kvinder, som har været med i indsatsen, har vanskeligheder med at skabe en tryg tilknytning til deres barn, fordi de har været udsat for et traume i barndommen.

Børn, som ikke får den rigtige tilknytning tidligt i livet, kan senere udvikle fysiske og mentale problemer.

- Med Minding the Baby-indsatsen er børnene i høj grad bedre til at kommunikere og samarbejde hensigtsmæssigt med voksne og jævnaldrende. Derudover har børnene lettere ved at udtrykke deres følelser og er bedre i stand til at etablere og vedligeholde relationer, siger Maiken Pontoppidan.

Desuden kommer flere mødre i uddannelse, efter de har været med i indsatsen. Dog oplever mødrene i højere grad at have et dårligt helbred og en dårligere relation til partneren sammenholdt med kontrolgruppen.

Klinikkerne i kommunerne, som følger mødrene og deres børn, har også oplevet gode effekter på børnenes trivsel og udvikling.

- Klinikkerne pointerer, at de ønsker at fortsætte med indsatsen og fremhæver især det tværfaglige samarbejde og den længere tidsramme som afgørende parametre for det gode udbytte sammenlignet med deres sædvanlige indsatser, siger Maiken Pontoppidan.

Fortsætter indsatsen

Midlerne til projektet, som kommer fra Den A.P. Møllerske Støttefond, udløber til nytår, og det vil derfor være op til kommunerne selv at finde pengene, hvis de ønsker at videreføre indsatsen. I øjeblikket har ni ud af de ti kommuner planer om at fortsætte med projektet, skriver DR.

En af de ni kommuner er Billund Kommune, hvor indsatsen har været så succesfuld, at det fra politisk side er besluttet, at der skal afsættes midler til videreførelse. På nuværende tidspunkt har indsatsen nemlig sikret en anbringelse mindre om året, og den økonomiske besparelse heraf går stort set op med omkostningerne i forbindelse med Minding the Baby.

- Man sidder jo i en barsk virkelighed, hvor der også er noget økonomi, der skal hænge sammen, og derfor er det en urimelig bunden opgave, at det skal man forholde sig til. Det her er et eksempel på, at vi prøver at kombinere det på en ansvarlig og forsvarlig måde, siger Bjarne Larsen (V), formand for børne- og familieudvalget i Billund Kommune, til mediet.

Læs hele rapporten her.

Minding the Baby
  • De ti kommuner er: Billund, Silkeborg, Næstved, Ringkøbing-Skjern, Herning, Vesthimmerlands, Aarhus, Frederikshavn, Thisted, Hvidovre og Ringsted.
  • Evalueringen omfatter 256 gravide kvinder, hvoraf 183 deltager i Mind the Baby-forløbet, mens 73 udgør kontrolgruppen.
  • Kontrolfamilierne har modtaget den sædvanlige indsats, som deres kommune tilbyder. Indsats varierer meget, men er som regel mere intensiv over en kortere periode end Mind the Baby-forløbet.
  • Mange af de gravide oplever symptomer på PTSD, og 81 pct. har været udsat for traumatiske oplevelser i barndommen. Det gælder særligt følelsesmæssige og seksuelle overgreb.
  • Mind the Baby-familierne har i gennemsnit modtaget 67 besøg, når barnet fylder to år.
  • 71 pct af familierne har deltaget i forløbet, frem til barnet fylder to år, og 79 pct. har modtaget det, der karakteriseres som et forløb med standard eller høj deltagelse.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.