Regeringen udskyder ny ældrelov igen
Det er snart to år siden, at Mette Frederiksen (S) i sin nytårstale 1. januar 2022 afgav løftet om en ældrelov. Den var ventet i år, men udspillet til loven udskydes nu til næste år. Det skriver TV 2.
Til Ritzau siger ældreminister Mette Kierkgaard (M), at den kommer i starten af det nye år.
- Det er simpelthen lige de sidste tandhjul, der skal på plads i det kæmpestore stykke arbejde, der ligger bag det. Det er årsagen til, at vi så kommer til at skyde det lidt mere, siger hun.
På spørgsmålet, om hun kan uddybe, hvad det skyldes, svarer hun:
- Det er bare en kæmpe stor opgave, og det bliver vi nødt til at gøre ordentligt.
Statsministeren og resten af regeringen har givet indtryk af, at det hastede med at få en ny ældrelov. I nytårstalen sagde Mette Frederiksen, at hun "hånden på hjertet" mente, at vi endnu "ikke har den ældrepleje i Danmark, som vores ældre har fortjent".
Var lige på trapperne
Det blev skrevet ind i regeringsgrundlaget, da SVM-regeringen blev dannet i december 2022. I oktober 2023 lovede en "meget bekymret" Mette Kierkgaard, at ældreloven var "lige på trapperne", og at hun inden årets udgang ville præsentere den.
Løftet kom, efter at TV 2 endnu engang kunne dokumentere kritisable forhold i ældreplejen. Denne gang stod flere pårørende frem i afmagt over, at de mente, at deres pårørende var udsat for omsorgssvigt. Ældreministeren erkender, at sundhedsvæsenet ikke fungerer optimalt.
- Der er mange ting, der fungerer godt, men hvor vi også ser en gryende mistillid til, at folk tror, de kan få den ældrepleje, de har brug for, når de bliver bliver gamle.
Lyt til: Odense vil stoppe ældrekrisen
Helt unikt besluttede Odense Kommune i foråret at få en ekspertgruppe til at komme med anbefalinger til, hvordan kommunen kan vende udviklingen på ældreområdet og dermed undgå den forestående ældrekrise. Det er der ikke andre kommuner, der indtil videre har gjort.
I podcasten Kort Fortalt kan du høre formand for ekspertgruppen Pia Kürstein Kjellberg fortælle, hvad anbefalingerne betyder for alle landets kommuner.
- Der er en række sprækker. Der er en række udfordringer i vores ældrepleje, og det skylder vi simpelthen at gøre ordentligt. Det er den helt ærlige årsag til, at vi ikke skal gå på kompromis med, at det kommer til at lykkes, siger hun.
Hun uddyber, at det ikke får betydning for, hvornår loven gælder fra.
- Vi regner med, at loven bliver indført i 2025. At vi rykker udspillet til starten af 2024 kommer ikke til at ændre på, hvornår loven træder i kraft.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.