Private vil hjælpe kommuner med indkvartering af flygtninge
ODSHERRED / KOLDING / SORØ: Mens kommunerne danner sig overblik over de boliger, de råder over til at huse flygninge fra Ukraine, erkendte Odsherred Kommune allerede sidste uge, at det var svært at finde egne bygninger, og kommunen appellererede derfor til sommerhusejere om at stille deres huse til rådighed. Nu har 60 sommerhusejere meldt sig, skriver TV2 Øst.
- Jeg får henvendelser på Messenger, og folk spørger, hvor man henvender sig for at stille sit sommerhus til rådighed. Jeg tror ikke, vi havde regnet med noget, da vi spurgte ud omkring det. Men vi mærker en folkelig opbakning til, at man gerne vil gøre noget for at hjælpe. Så det kommer ikke bag på mig, at der er kommet nogen - men antallet havde vi overhovedet ikke tænkt på. Jeg synes, det er lidt vildt, at man stiller sin egen bolig til rådighed for nogen, man overhovedet ikke kender, siger borgmester Karina Vincentz (Nyt Odsherred) til kanalen.
Det er ikke første gang, at sommerhuse i Odsherred huser krigsflygtninge, de var også i spil under 2. Verdenskrig, så det er noget Odsherred har prøvet før, siger borgmesteren til tv-kanalen.
Private vil hjælpe
Allerede i sidste uge skønnede KL på baggrund af tilbagemeldinger fra 85 kommuner, at der var fundet logi til mindst 15.000, hvoraf tilbuddene om privat indkvartering udgjorde ca. 3.200.
- Der er et stort engagement fra civilsamfundet om at hjælpe til med at modtage ukrainere, der kommer til landet, i fællesskab med kommunerne, fx når det gælder husly, mad og tøj, sagde KL-formand Jacob Bundsgaard (S) i den anledning.
Der er mange eksempler på, at borgere henvender sig til kommunerne og deres Ukraine-hotlines, fx i Kolding, hvor en del private de seneste dage har henvendt sig med tilbud om at stille en etage i deres bolig, en længe på deres ejendom eller et sommerhus til rådighed. Det fortæller social- og arbejdsmarkedsdirektør Thomas Reintoft til JydskeVestkysten.
- Vi kan mærke, at mange gerne vil hjælpe ukrainerne, siger han til avisen. Ifølge den har kommunen selv plads til 78 flygtninge, hvoraf en del af dem vil blive indlogeret i tomme boliger, der står til nedrivning for at give plads til et plejecenter.
Afgivelse af hal er også at hjælpe
Andre kommuner som fx Sorø har fået kig på kommunens største sportshal Sorø Hallen, der har køkkenfaciliteter og omklædningsrum, og kommunen vil nu orientere de foreninger, der bruger hallen, om at den kan blive taget ud af almindelig drift med kort varsel, oplyser Sorø Kommune.
- Jeg er sikker på, at alle og ikke mindst foreningslivet har forståelse for den situation, vi befinder os i. I hele samfundet mærkes en stor velvilje og lyst til at hjælpe ukrainerne, og jeg er sikker på, at også borgere i Sorø Kommune vil have forståelse for, at det kan medføre ændringer i hverdagen, hvis vi pludselig skal tage imod en masse mennesker, som har været nødt til at flygte fra deres land, siger konstitueret vicekommunaldirektør Henrik Madsen.
Udlændingestyrelsen har bedt kommunerne i Sydsjælland og Lolland-Falsters politikreds om at stille med midlertidige indkvarteringsfaciliteter til 2.000 flygtninge pr. dag. Sorø-hallen vil kunne indkvartere 200-300.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.