Politiet fandt medicin i drabstiltaltes brilleetui
RANDERS: I dag er første retsdag i den spektakulære sag, hvor en tidligere ansat er tiltalt for blandt andet et drab og syv drabsforsøg. Anklageren startede med at læse alle forholdene i anklageskriftet op. Under hele oplæsningen så den tiltalte kvinde i 60’erne ned i gulvet.
Da de fire ofre, hvoraf et af dem er død og de tre andre har været indlagt med forgiftning af medicin flere gange, blev oplæst ved navn og med tiltalen mod kvinden om, at hun har ”forsøgt at dræbe dem", rystede hun hver gang på hovedet.
Sagen foregår i retssal G i Retten i Randers, og alle tilhørerpladserne er fyldt op. Sagen foregår med tre dommere og otte nævninge som efter de i alt 12 retsdage skal vurdere, om den tiltalte er skyldig i anklagerne mod hende. Anklageren oplyser, at der findes omtrent 8.000 siders bilag i den omfattende sag.
Medicin i centrum
Dagens helt store tema er medicin. Den tiltalte er anklaget for at have givet de i alt fire beboere på afdeling Bøgen på Plejecenter Tirsdalen tre forskellige slags medicin; Mirtazapin, Baclofen og Diazepam. Disse medicintyper kan alle have en livstruende og svækkende effekt, hvis de gives i for høje doser.
Disse tre typer medicin er alle receptpligtige, men ingen af ofrene var ordineret medicinen. Efter at politiet fik mistanke om den tiltalte, er hendes private adresse blevet ransaget i alt tre gange tilbage i marts. Her fandt man en række forskellige pakker og poser med medicin, som var ordineret til andre beboere på plejecentret.
På nogle af dem var mærkaten revet af, men ved hjælp af apotekets scanninger af pakkernes enkelte nummer, kunne man altså finde frem til, at medicinen var ordineret til beboere på Bøgen.
Skraldespand og brilleetui
Ved ransagningerne fandt politiet en del medicin, blandt andet to typer, som også fremgår af anklageskriftet, da det er fundet i ofrenes blod, nemlig Mirtazapin og Diazepam. Det blev blandt andet fundet i et brilleetui i en køkkenskuffe og i skraldespanden udenfor huset ved tiltaltes private adresse.
Hvordan disse pakker med medicin er endt hos den tiltalte, er endnu uklart, men den tiltalte nægter sig skyldig i samtlige anklager, herunder altså også tyveri af medicin.
Anklageren oplyser, at den tiltalte ikke havde bemyndigelse til at ordinere medicin, og at hun var den eneste sundhedsfaglige ansatte på arbejde i alle tilfældene op til indlæggelserne af beboerne.
Som det første blev navneforbuddet ophævet på anmodning fra journalister. Det indebærer blandt andet, at offentligheden vil kunne få adgang til flere detaljer om kvinden og hendes stilling, som detaljerne vil komme frem i løbet af de tolv kommende retsmøder.
Da den tiltalte kvinde tager en slurk vand, er det tydeligt, at hun ryster på hånden. Hun holder blikket nede gennem retsdagen. Nægter sig skyldig i alle tiltaler.
Varetægtsfængslet siden marts
Kvinden har siden marts siddet varetægtsfængslet. Sagen startede bag dobbeltlukkede døre, og den var derfor omfattet af mystik i begyndelsen, da offentligheden ikke måtte kende til tiltalerne mod kvinden.
I maj offentliggjorde Østjyllands Politi sigtelserne mod kvinden, og først da blev det klart, at kvinden altså var sigtet for de alvorlige paragraffer, som blandt andet straffelovens paragraf 237 om manddrab.
I november fik DK Nyt indsigt i anklageskriftet, hvor de i alt 11 tiltaler fremgår. Det fremgår, at kvinden er tiltalt for at give ofrene livsfarlig medicin, som de ikke var ordineret. Herefter blev de indlagt. Et af ofrene døde, men i de syv andre tilfælde overlevede de, da de fik den nødvendige behandling.
Siden vedtog byrådet i Randers at overvåge medicinskabene på plejehjem, så man ved hjælp af et log-system kunne se, hvem der tilgik dem.
Det forventes, at der vil blive afsagt dom 23. februar, og retssagen strækker sig over tolv retsdage. Den tiltalte kvinde nægter sig skyldig.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.