Politi efterforsker om asbestsag også er menneskeudnyttelse
ODSHERRED / SØNDERBORG: Syd- og Sønderjyllands Politi efterforsker en sag om børn, der ulovligt har arbejdet på en adresse i Sønderborg Kommune med at nedrive asbestholdige tagplader. Det oplyser politikredsen i en pressemeddelelse torsdag.
Det er tidligere kommet frem, at seks børn i alderen 12-16 år har arbejdet for den vestsjællandske virksomhed LM Multiservices. Mindst tre af børnene har pillet asbestholdige eternittagplader ned.
Arbejdstilsynet var på et tilsynsbesøg på landejendommen i midten af september, hvor arbejdet blev udført. Det førte til, at der blev udstedt 14 strakspåbud om at stoppe arbejdet, som både er farligt og ulovligt. Sagen blev 10. oktober anmeldt til politiet.
- Vi gennemgår allerførst det materiale, som vi har modtaget fra Arbejdstilsynet om tilsynsbesøget, og det materiale, vi har modtaget fra Midt- og Vestsjællands Politi, hvor børnene og det pågældende firma er bosiddende, siger vicepolitiinspektør Jan Rasmussen fra Syd- og Sønderjyllands Politi i pressemeddelelsen.
Politiet kalder sagen alvorlig både på grund af asbesten og børnenes alder. Karina Vincentz (Nyt Odsherred), borgmester i Odsherred Kommune, har oplyst, at der er tale om det udsatte børn, og at de er blevet aflønnet med kontanter og elektronik.
Politiet forventer, at efterforskningen af sagen vil vare "adskillige" uger.
Andre overtrædelser
Det kan ifølge politiet vise sig, at der også har været overtrædelser af andet end arbejdsmiljøloven.
- Vi efterforsker bredt, herunder om der også kan være en overtrædelse af straffelovens bestemmelser om menneskeudnyttelse. Her skal efterforskningen vise, om børnene er blevet rekrutteret til at arbejde under åbenlyst urimelige forhold, som det er formuleret i loven, siger vicepolitiinspektøren i pressemeddelelsen.
Torsdag er ingen endnu sigtet i sagen.
Da der er tale om en formodet lovovertrædelse, der er begået i Syd- og Sønderjyllands Politikreds, bliver sagen efterforsket her. Det vil dog ske i et samarbejde med Midt- og Vestsjællands Politi.
Syd- og Sønderjyllands Politi oplyser torsdag, at det ikke har sigtet nogen i sagen. Onsdag oplyste advokat Erbil Kaya til TV 2, at der var rejst en sigtelse mod LM Multiservices, og at han repræsenterede både virksomheden og ejeren af den.
Det fremgår ikke, hvad virksomheden og ejeren konkret er sigtet for.
I et svar til Ritzau skriver Syd- og Sønderjyllands Politi, at politikredsen ikke har kendskab til, at hverken personer eller virksomheder er sigtet i sagen i andre politikredse.
Ejerne af LM Multiservices sagde tirsdag til Radio IIII, at de kun har været i byggebranchen i to måneder. Derfor vidste de ikke, hvad asbest var, da Arbejdstilsynet kom på besøg. Det var også først i forbindelse med tilsynsbesøget, at virksomheden fandt ud af, at den 14-årige og den 15-årige er mindreårige, har ejerne forklaret.
Falsk vejleder
Ifølge Sjællandske Nyheder fremgår det af Arbejdstilsynets notater, at de unge på byggepladsen påstod, de var i praktik for Odsherred Kommune, og at deres chef var en praktikvejleder ved navn Thomas Paulsen.
Denne vejleder ringede ejeren af LM Mulitservices angiveligt op til, og vedkommende bad om at få besøgsrapporten sendt til kommunen. Det viste sig dog senere, der ikke er ansat nogen i Odsherred Kommune ved det navn. Og borgmester Karinina Vincentz tror, det hele var opdigtet til lejligheden.
I alt har Odsherred Kommune kendskab til seks børn i alderen 12 til 16 år, der har arbejdet for virksomheden, heraf har tre af dem været med på byggepladsen i Sønderjylland, oplyser borgmesteren. De unge er kendt af kommunen og kommer fra sårbare miljøer.
/ritzau/cwa
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.