Drabssag fra Randers:
Plejehjems-ansatte skulle være to om at tælle medicin
RANDERS: Plejecenter Tirsdalen i Randers øgede sikkerheden omkring de ældre og medicinhåndteringen markant, da en sag om muligt drab og drabsforsøg med medicin begyndte at rulle. Det skriver TV2 Østjylland på baggrund af aktindsigt i brudstykker af den dokumentation, der ligger hos Randers Kommune i sagen.
Centerleder på Plejecenter Tirsdalen, Susanne Tvede, har hidtil ikke ønsket at svare på spørgsmål i sagen, men sætter nu for første gang – kortfattet - ord på dagene i foråret, hvor en ældre beboer døde på mistænkelig vis, og hvor tre andre ældre blev indlagt flere gange.
- Jeg kan bare sige, det var hårdt. Det var hårdt for personalet. Og det har været en lang proces, siger Susanne Tvede til TV2 Østjylland.
Hun henviser derudover til Thomas Krarup, der er direktør på omsorgsområdet i Randers Kommune. Han meddeler TV2 Østjylland, at han ikke ønsker at svare på spørgsmål af respekt for den verserende politiefterforskning.
Ifølge dokumenterne, TV2 Østjylland har fået aktindsigt i, bryder sagen internt ud i lys lue den 3. marts. Det sker få dage efter, fire beboere var blevet indlagt på kort tid med samme symptomer. Og det er samme dag, to af de fire beboere på usædvanlig vis bliver genindlagt.
Her varsler Østjyllands Politi over for Randers Kommune efterforskning, efter Regionshospitalet Randers har sendt en bekymringshenvendelse til Styrelsen for Patientsikkerhed, som efterfølgende har anmeldt plejehjemmet.
Dagen efter - 4. marts - tropper politiets efterforskere op på Plejecenter Tirsdalen, fremgår det. Samme dag genindlægges en tredje beboer.
Ekstra mandskab ind
Sagen fører i de efterfølgende dage til en række tiltag på plejehjemmet, viser dokumenterne.
Personalet skal nu arbejde to og to, når der håndteres medicin. Der sættes gang i kontrol og optælling af medicin hos alle beboere. Der kaldes ekstra mandskab på arbejde om aftenen og natten. Og så sættes der fast vagt på to boliger, fremgår det.
De fleste sager på danske plejehjem om svigt i medicinhåndtering er 'faglige forsømmelser', der sker utilsigtet, vurderer Lars Bjerrum, der er professor i almen medicin på Københavns Universitet. Han mener derfor, at alle tiltagene på Plejecenter Tirsdalen har haft ét formål.
- De har forsøgt at beskytte beboerne mod overgreb, siger Lars Bjerrum til TV2 Østjylland.
Det er, ifølge Lars Bjerrum, ikke normalt at sætte så mange tiltag i gang så hurtigt. Selv i sager om medicinsvigt.
- Det er bestemt ikke almindelig praksis. Der ligger mere bag, når man handler så drastisk i en tid, hvor personalet jo også er presset i forvejen, siger han og understreger, at han mener, det er fornuftigt.
Sagen kulminerer internt den 14. marts, hvor politiet anholder og varetægtsfængsler en ansat på Plejecenter Tirsdalen. Forinden er én beboer på plejehjemmet død. To personer har været indlagt to gange. Og en tredje har været indlagt tre gange.
TV2 Østjylland har tidligere dokumenteret, at en kvinde havde sin tredje indlæggelse på kort tid netop den 14. marts.
Hvad der helt præcist sker i de 11 dage, fra politiet varsler efterforskning og frem til anholdelsen, er uklart. Det ønsker politiet ikke at oplyse, og Randers Kommune har afvist størstedelen af TV2 Østjyllands aktindsigtsanmodning med henvisning til, at materialet er en del af en verserende politiefterforskning.
Men ifølge dokumenterne, det er lykkedes TV2 Østjylland at få udleveret, er den afdøde blevet obduceret, og politiet har også anmodet om at få udleveret dennes sag.
Benzodiazepin
Sagen rammer først offentligheden dem 27. april, hvor Østjyllands Politi bekræfter, at en person med tilknytning til det pågældende plejehjem er varetægtsfængslet.
Ifølge retsbogen er den varetægtsfængslede en kvinde, som er sigtet for have givet fire beboere medicin uden lægelig begrundelse. Der skulle være tale om stofferne Baclofen, Diazepam og Mirtazapin, som hører til stofgruppen benzodiazepin.
Stofferne har, ifølge sigtelsen, været skyld i, at ældre mennesker stærkt bevidsthedssvækkede måtte indlægges på sygehuset i Randers.
Hun er sigtet for et tilfælde af manddrab og tre drabsforsøg. Subsidiært vold begået i februar og marts 2022. Den 6. juli blev kvindens varetægtsfængsling forlænget til 3. august. Det gik hun frivilligt med til.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.