dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

PET sikkerhedsgodkender ansatte for Aarhus Kommune

Frygt for, at ansatte deltager i problematiske konfliktmæglinger, har fået kommunen til at indgå aftale med politiet.

AARHUS: Foreløbig 20 ansatte i Aarhus Kommune, som arbejder med at bekæmpe kriminalitet, er alle blevet sikkerhedsgodkendt af Politiets Efterretningstjeneste. Det er sket, efter at politiet har delt bekymringer om, at de ansatte kan have deltaget i problematiske konfliktmæglinger, skriver Jyllands-Posten

På møder i 2021-2022 delte Østjyllands Politi bekymringer med kommunen om, at kriminalsager smuldrede, fordi der foregik skjulte konfliktmæglinger, som fik vidner til at klappe i. Politiet frygtede, at kommunale medarbejdere deltog i de skjulte mæglinger, men havde ikke lov at udpege, hvem de konkret havde mistanke mod.

Derfor er indførelsen af sikkerhedsgodkendelser blevet en legitim metode til, at politiet kan reagere på bekymrende oplysninger, oplyser direktør for Sociale Forhold og Beskæftigelse Erik Kastrup-Hansen. Desuden er det aftalt, at de godkendte medarbejdere får samme kurser i konflikthåndtering som politiet, og det er indskærpet, at det skal aftales med en leder, hvis man indgår i konfliktmægling.

Udenom retssystemet

Jyllands-Posten og flere andre medier har tidligere fortalt om, hvordan der flere steder i landet findes mæglingsråd, som løser konflikter uden om det danske retssystem. 

I en konkret sag mødte en gruppe af lokale forretningsfolk og imamer op hos forældrene til en ung mand i det vestlige Aarhus, som havde meldt et voldeligt overfald til politiet. De foreslog en økonomisk kompensation til ofret mod, at politianmeldelsen blev trukket tilbage, skrev avisen i sommer med afsæt i en anonymiseret afhøringsrapport.

Tidligere politikommissær Jens Espensen fortalte desuden om en sag, hvor moren til en dreng, der var blevet overfaldet, blev tilbudt penge for at trække anmeldelsen tilbage, men sagde nej. Efterfølgende blev begge forældre ekskluderet fra fællesskaber i bl.a. den lokale moské.

Politikommissær Allan Aarslev påpegede, at det ikke er ulovligt at forsøge at løse en konflikt uden om politiet, når der ikke er trusler indblandet. Men der er en problematisk gråzone, hvis mæglinger systematiseres og dermed undergraver retssystemet.

ak

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.