Overblik og styring i Morsø reducerer de sociale udgifter
MORSØ: Ved hjælp af et samarbejde med Kommunernes Udviklingscenter, Komponent, har Morsø Kommune vendt en udvikling med store udgifter på det specialiserede socialområde for voksne og har nedbragt antallet af borgere, der får støtte i eget hjem og antallet i midlertidige botilbud, skriver Komponent.
I samarbejdet har kommunen bl.a. fokuseret på at omlægge den faglige praksis og styringen af området - inklusiv en tilpasning på beskæftigelsesområdet, der er et væsentligt element, når udgifterne skal holdes nede. Overblik og handleplaner i forhold til organisatoriske og tværgående forhold var essensen.
- Vi har fået et godt styringsoverblik, og vi har få ændret kulturen på hele området. Vi havde det, man kan kalde for et udvidet omsorgsperspektiv. Vi bar måske nogle af borgerne lidt for længe i stedet for at lære dem at gå. Derfor har vi også arbejdet med kulturen i relation til den faglige praksis samt vores visitationspraksis. Vi investerede bl.a. i ekstra manpower på visitationsområdet, så vi kunne vende hver en sten i forhold til de handlinger, der var påkrævet, siger direktør i social, sundhed og beskæftigelse Henrik R. Christensen.
Inddragelse af ledere og medarbejdere
For at få bedre ejerskab af processen i Morsø har ledergruppen med afdelingsledere, chefer og direktør været tæt på forløbet, ligesom medarbejderne har været inddraget fx ved hjælp af seminarer med udfordringer og løsninger på dagsordenen.
Henrik R. Christensen er ikke i tvivl om, at en stor grad af inddragelse og politisk tålmodighed er nøglerne til det, han betragter som en succes.
- Jeg håber, at vi fremadrettet ligger flot i de forskellige benchmark. Så kan vi forhåbentlig sige, at vi gør, hvad vi kan i forhold til at tilpasse vores tilbud, så borgerne stadig får nogle fornuftige forløb, og vi samtidig kun bruger de penge, vi skal, siger han til Komponent.
Stort fald i borgere på hjælp
Samarbejdet med Komponent startede for et par år siden, og nu kan kommunen altså se resultater. Med den ændrede kultur og ved hjælp af opnomeringen på visitationsområdet med en medarbejder, er antallet af borgere i paragraf 85-tilbud (hjælp til borgere med fysisk og psykisk funktionsnedsættelse, bl.a. psykiske lidelser) faldet med 48 pct.
- Det har været en stor øvelse at adskille sagerne. Vi har fjernet dobbeltindsatser. Hvis en borger havde en indsats i jobcenteret, så var det dem, der skulle sikre hjælp til borgeren i forhold til det, han eller hun havde behov for, siger Henrik R. Christensen til Komponent og uddyber over for DK Nyt:
- Det viste sig, at ikke alle havde en væsentlig funktionsnedsættelse, og at nogle kunne klare sig alene med mentorstøtte fra jobcentret og ikke også havde behov for servicelovens bostøtteordning. Borgeren fik forklaret ændringerne ved møde med sagsbehandlerne fra både jobcenter og kommunen, og der har ikke været klager over afgørelserne, siger han.
Også færre i midlertidige botilbud og dagtilbud
Antallet af borgere i midlertidige botilbud i Morsø er faldet med 23 pct. og antallet af borgere i dagtilbud er faldet med 18 pct. Alle der er blevet taget ud af tilbud eller er blevet sat ned i ydelse, har også her været genstand for en individuel revisitation med inddragelse af borgeren.
Når det gælder nedgangen i de midlertidige botilbud, så handler det bl.a. om, at borgere i stedet for et botilbud har fået tilbudt mere hjælp i eget hjem. Og nedgangen i dagtilbud beror på nye individuelle samtaler om behovet for at deltage i aktivititetstilbud sammenholdt med kommunens tilbud. Borgerne har krav på tilbud om aktivitet men ikke krav på et vist omfang.
- Ingen borgere er blevet overladt til sig selv, og hvis hjælp blev fjernet, blev der oplyst om klage- og ankemuligheder. Heller ikke her er der blevet klaget, siger Henrik R. Christensen.
Sammenholdt med at kommunen i 2019 havde et overforbrug på området - svarende til index 120-122 (hvor 100 er budget i balance) på basisbudgettet, så betyder ændringerne i Morsø, at index på området nu ligger på 95, oplyser Henrik R. Christensen, der over for DK Nyt ikke ønsker at sætte kroner og øre på besparelserne.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.