Offentligt ansatte går fortsat tidligere på pension end privat ansatte
Offentligt ansatte lønmodtagere over 60 år trækker sig fortsat fra arbejdsmarkedet oftere end privatansatte lønmodtagere, bekræfter en undersøgelse fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.
DA skønner, at det ville øge arbejdsudbuddet i den offentlige sektor med omkring 5.000 fuldtidspersoner, hvis de offentligt ansatte blev på arbejdsmarkedet lige så længe som de privatansatte.
Lidt under 8 pct. af de offentligt ansatte 60+årige gik i 2021 på efterløn, seniorpension eller tidlig pension mod 5,5 pct. af de privatansatte.
Undersøgelsen viser, at det primært er tilbagetrækning i kommunerne, der trækker tallet for de offentligt ansatte op. Det skal ifølge DA ses i lyset af, at der her er en højere repræsentation af kvinder med korte uddannelser blandt lønmodtagere over 60 år.
Stadig flest i kommunerne
Fordelt på sektorer trak over 9 pct. af de 60+årige i kommunerne sig fra arbejdsmarkedet i 2021. Dog var tallet i 2019 oppe på omkring 13 pct., så flere bliver altså også her længere på arbejdsmarkedet.
Næsthøjest med tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet er ifølge analysen ansatte i regionerne, hvor lidt over 7 pct. i 2021 stoppede med at arbejde. Dernæst følger de privatansatte over 60 år, hvor som nævnt 5,5 pct. trak sig tilbage i 2021. Længst på abejdsmarkedet blev ansatte i staten, hvor lidt over 4 pct. af de 60+årige forlod arbejdsmarkedet.
Tal fra Forsikring og Pension (F&P) viser i øvrigt, at tilbagetrækningsalderen samlet set for for alle lønmodtagere har været støt stigende i mere end tyve år.
I år 2000 var den gennemsnitlige tilbagetrækningsalder 62,4 år, hvor den i 2021 var 66,1 år - og frem til 4. kvartal i 2022 var tallet oppe på 66,8 år. Se tilbagetraekningsstatistik fra F&P her.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.