dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Én beboer på et bosted kan udløse påbud fra Arbejdstilsynet

En enkelt beboer kan være så meget til fare for ansatte på bosteder, at det kan udløse strakspåbud, viser sager fra Aarhus og Fredericia.
16. FEB 2022 11.40

AARHUS / FREDERICIA: En enkelt beboer kan skabe så mange problemer, at det udløser strakspåbud fra Arbejdstilsynet. Det viser eksempler fra både Aarhus og Fredericia. I Aarhus er det sket på Bocenter Tranbjerg, at det ifølge Arbejdstilsynet er farligt for medarbejderne at gå på arbejde. Arbejdstilsynet har derfor udstedt et strakspåbud mod bocentret, da arbejdet med beboeren ”udsætter de ansatte for en sikkerheds- og sundhedsmæssig risiko.”, skriver TV2 Østjylland.

Det er vurderingen fra Arbejdstilsynet, at bocentret ikke er gode nok til at forebygge risikoen for arbejdsrelateret vold. Voldsepisoder kan i sidste ende betyde belastningsrelaterede sygdomme som angst, depression og i nogle tilfælde PTSD for de ansatte.

- Det er jeg rigtig ked af. Det er desværre sket, til trods for vi havde nogle ret tydelige procedurer, i forhold til, hvordan man skal forholde sig til beboeren, siger Lone Tholstrup, der er konstitueret centerchef ved Bocenter Tranbjerg til kanalen.

Også strakspåbud i Fredericia

Også på bostedet Kobbelgården i Fredericia er der faldet et strakspåbud fra Arbejdstilsynet. Det kom efter en køretur i en minibus, hvor den ansatte bag rattet blev slået på armen af en udadreagerende beboer, så bussen slingrede, skriver Fredericia Dagblad. I denne sag skal medarbejderne benytte et system med risikovurdering af beboeren, i grøn, gul og rød.

Arbejdstilsynet vurderder ifølge avisen, at de ansattes arbejdsopgaver med den pågældende beboer, bl.a. køreturen, ikke var tilstrækkeligt planlagt, tilrettelagt og udført.

- I den konkrete sag har medarbejderen ikke fulgt retningslinjerne. Derfor har vi nu sikret os, at medarbejdere er sat ordentligt ind i de retningslinjer der er, så vi kan efterleve arbejdstilsynets påbud. Vi har rettet ind, og det vil være i orden fremadrettet, siger Holger Torp, der er centerleder og voksen- og handicapchef i Fredericia Kommune, til avisen

Procedurer fungerer ikke

På bare fire måneder er der på Bocenter Tranbjerg i Aarhus registreret 114 hændelser, hvor beboeren har udøvet vold mod ansatte. Det har medført en enkelt alvorlig arbejdsulykke. 63 af episoderne er registreret som slag, spark og skub. Strakspåbuddet er blevet givet på baggrund af et besøg fra Arbejdstilsynet den 7. februar 2022. Her talte de blandt andet med medarbejdere, der fortalte, at de ikke var oplært og instrueret i at have en fælles tilgang til den beboer, der skaber farlige situationer

- Der er noget galt, når procedurerne ikke har været tydelige nok. Det er ikke personalets skyld, det kan det aldrig være. Vi skal gøre det tydeligere. Vi har risikovurderinger, og dem skal vi jævnligt revurdere. Her har vi været inde at tilføje noget, men det kan jeg ikke komme nærmere ind på, da det drejer sig om en konkret borger, siger Lone Tholstrup til TV2 Østjylland.

Fastansatte medarbejdere har ifølge redegørelsen ikke været på kursus i konflikthåndtering, men i januar var de på kursus i frigørelsesteknikker. Et kursus, som Lone Tholstrup også fremhæver, når hun fortæller om løsningerne på problemerne.

Især vikarer mangler teknikker

De ansatte nævner dog i redegørelsen, at de er utrygge ved, at husets vikarer ikke er oplært i frigørelsesteknikkerne, selvom de dagligt arbejder med den specifikke beboer. Lone Tholstrup forklarer, at der i stedet er lagt en plan for, hvordan vikarerne bliver oplært af de medarbejdere, der var med på kurset.

- Udfordringen er, at de er studerende, så de har et par timer hos os. Det er ikke fuldtidsvikarer, vi har ansat.

For at løse problemerne har ledelsen forsøgt at tydeliggøre og indskærpe procedurerne overfor de ansatte, ligesom de ”har beskrevet, hvordan der altid skal være to medarbejdere til opgaverne og klarlagt, hvad den enkeltes opgave er.” Samtidig har medarbejderne haft mulighed for faglig sparring, og der er blevet tilknyttet en konsulent til undervisning. Det er dog ikke første gang, sådan en plan er blevet lagt. Tilbage i september 2021 kunne B.T. fortælle, at bocentret havde fået et påbud.

- Vi graver lige et spadestik dybere i forhold til vurderinger og instruktioner til personalet. Jeg vil absolut mene, at vi har gravet et spadestik dybere i forhold til at gøre det tydeligere og bedre.

 

Sådan fordeler voldsepisoderne på Bocenter Tranbjerg sig:

2021
September: 75
Oktober: 45
November: 7
December: 35

2022
Januar: 27

Kilde: Arbejdstilsynets afgørelse via TV2 Østjylland

cwa

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.