Minister undrer sig: Aarhus fratog multihandicappet borger hans hjælpere
Er det rimeligt, at en borger med et livslangt handicap, som i 40 år har haft døgnhjælp via en såkaldt BPA-ordning, nu må nøjes med 53 timers hjemmepleje om ugen, efter at han er blevet folkepensionist? Selv om hans handicap er uændret, og han ikke kan løfte en hånd tilbage på armlænet på kørestolen, hvis den falder ned, og han ikke selv kan tørre næsen, hvis den løber?
Det har Kirsten Normann Andersen (SF) spurgt socialminister Pernille Rosenkranz-Theil (S) om, efter at Politiken har beskrevet sagen, som stammer fra Aarhus Kommune, og flere andre lignende sager.
Og ministeren er umiddelbart kritisk:
"Jeg skal indledningsvist slå fast, at jeg ikke kender til sagens detaljer, udover hvad der fremgår af artiklerne," skriver hun i sit svar.
"Men jeg er forundret over, at en borger med en fremadskridende sygdom, som har haft en BPA-ordning med døgndækning i 40 år, får frakendt sin ordning. Jeg hæfter mig også ved, at sagen lige nu ligger hos Ankestyrelsen," tilføjer hun.
Regler indskærpes
Hun understreger, at der ikke er noget krav om, at man skal være i beskæftigelse for at have en BPA-ordning, og at overgang til folkepension ikke i sig selv kan begrunde frakendelse af ordningen eller nedsættelse af antal hjælpertimer.
På baggrund af både den omtalte sag og flere andre konkrete sager, som har været omtalt i medierne den seneste tid, har hun nu bedt sit ministerium om at præcisere personkredsen for BPA over for kommunerne i en orienteringsskrivelse, oplyser hun.
I den konkrete sag er det Muskelsvindfonden, som har hjulpet borgeren med at klage til Ankestyrelsen.
Læs to spørgsmål til ministeren og hendes svar om sagen her og her.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.