Kvinde tiltalt for plejehjemsdrab var i stilling med særlige medicinkrav
RANDERS: Den tidligere ansatte på plejecenter Tirsdalen i Randers Kommune, anklaget for at begå ét drab og syv drabsforsøg ved at give ældre på et plejehjem i Randers farlig medicin, de ikke skulle have, havde en jobfunktion, der kræver særlig oplæring, når det kommer til netop medicinhåndtering. Det skriver TV2 Østjylland.
Randers Kommune ønsker ikke at kommentere på, om den tiltalte kvinde havde fået denne oplæring, og kommunen ønsker ikke at oplyse yderligere om den tiltaltes ansættelsesforhold eller om drabssagen i det hele taget.
"Det har vi ingen kommentarer til", skriver Randers Kommunes kommunikationsafdeling kortfattet i en mail til TV2 Østjylland.
Fem ansættelsesforløb
Den tiltalte har siden 2014 haft fem kortere ansættelsesforløb i Randers Kommune, senest på Plejecenter Tirsdalen. I alle forløb har hun haft funktionen social - og sundhedshjælper, viser et dokument, TV2 Østjylland har fået aktindsigt i.
Og når man er social - og sundhedshjælper kræver det generelt særlig oplæring, hvis man skal håndtere medicin, oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed til kanalen.
"Det er ikke et krav, at en medhjælp har en sundhedsfaglig uddannelse, men det er ledelsens eller lægens ansvar at sikre, at medhjælpen har fået grundig og entydig instruktion, og at der bliver ført tilsyn med medhjælpens udførelse af opgaven. En sosu-hjælper kan derfor håndtere medicin, dosere og give medicin til borgere på et plejecenter, hvis medarbejderen er tilstrækkeligt instrueret og oplært i medicinhåndtering", skriver Styrelsen for Patientsikkerhed i et svar til kanalen.
Korte ansættelser
Alle de fem forløb, kvinden har været ansat i, er på maksimalt otte måneder. Det fremgår ikke af oversigten, hvor i kommunen den drabstiltalte konkret har haft sit virke – eller om der er tale om andre arbejdspladser end Plejecenter Tirsdalen.
Man kan heller ikke se, om der er tale om eksempelvis vikariater eller fastansættelser.
Tirsdag kom der med offentliggørelsen af anklageskriftet flere detaljer frem om, hvor politiet mener, kvinden har givet flere ældre medicin, de ellers ikke skulle have. Og på den måde har begået drab og flere drabsforsøg.
I anklagerne mod den midaldrende kvinde fremgår det, at politiet også beskylder hende for at have stjålet medicin. Hvordan hun konkret har fået adgang til den, og om det har været en del af hendes beføjelser på plejehjemmet efter relevant oplæring, vides på nuværende tidspunkt ikke.
Sagen kommer til at køre som en nævningesag ved retten i Randers over flere retsmøder i januar og februar.
cwa
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.