Kommuner og stat ansætter flere ikke-vestlige indvandrere
Staten er tæt på at opfylde sin målsætning om, at 4 pct. af de ansatte skal være indvandrere fra ikke-vestlige lande eller deres efterkommere. Fra 2005 og frem til 2014 steg andelen fra 2 pct. til 3,6 pct., viser tal fra Moderniseringsstyrelsen.
Også i kommunerne går det fremad. Her er tallet fordoblet fra 2,9 pct. i 2005 til 5,8 pct. i 2014. Københavns Kommune har hele 13,9 pct. indvandrere fra ikke-vestlige lande eller deres efterkommere blandt de kommunalt ansatte. Det skriver Ugebrevet A4.
Hvis man kun ser på efterkommere af ikke-vestlige indvandrere, er de i kommunerne i stigende grad ansat indenfor undervisning, pædagogik og sundhed, hvor der ifølge integrationsforsker Anders Ejrnæs fra RUC sker langt mere integration, end der gør gennem eksempelvis rengøring, hvor man ofte ikke har kontakt med etniske danskere.
- Det er en positiv udvikling, at de i højere grad kommer over i den offentlige sektor, hvor de arbejder med omsorgsjob og har mere kontakt til den danske befolkning, siger Anders Ejrnæs til Ugebrevet A4 og tilføjer, at det næste skridt bør være, at etniske minoriteter i højere grad bliver repræsenteret i højstatusjob inden for den offentlige sektor.
Netværk betyder noget
I statens top tre på listen over minister-områder med den højeste andel ligger Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Beskæftigelsesministeriet og Finansministeriet. I bunden ligger Statsministeriet og Forsvarsministeriet.
En karriere på de bonede gulve i eksempelvis Statsministeriet kan være svær at komme i nærheden af for mange med ikke-vestlig baggrund, mener Anders Ejrnæs.
- Den største barriere er, at de ikke har nogle netværk inden for de cirkler, hvor man får den type job. Man skal bevæge sig i nogle meget snævre karrieremæssige netværkscirkler, og dér kan det være et problem at have indvandrerbaggrund, siger han til Ugebrevet A4.
Han forudser, at det stigende uddannelsesniveau efterhånden vil udmønte sig i, at mennesker med ikke-vestlig baggrund oftere vil komme i spil til at besætte de mere prestigefyldte job inden for staten.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.