dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Kommunale plejetilbud udfordres af private alternativer
Rekordmange borgere vælger private alternativer til med hjemmepleje, plejehjem og ældreboliger.
Foto: Casper Christoffersen/Ritzau Scanpix

Kommunale plejetilbud udfordres af private alternativer

Private alternativer til kommunernes plejetilbud slår rekord. I 2022 valgte 41 pct. af borgerne et privat alternativ til kommunens tilbud

Tal fra Danmarks Statistik viser, at flere borgere end nogensinde vælger et privat alternativ til de kommunale plejetilbud, efter de er blevet visiteret til praktisk hjælp eller personlig pleje i hjemmet. Det skriver Dansk Industri.

I 2022 valgte dermed 41 procent af borgerne et privat alternativ og det er det højeste niveau nogensinde. 

46,8 procent af danske hjemmehjælpsmodtagere benytter desuden en privat leverandør, når der udelukkende skal gøres rent eller ordnes noget praktisk i hjemmet, skriver Dansk Industri.

Men det er ikke kun i eget hjem, at de ældre i højere grad end tidligere benytter sig af private leverandører. Et stigende antal af ældre vælger at blive indskrevet på friplejehjem frem for kommunale plejehjem og -boliger. Det betyder at andelen af ældre, der vælger friplejehjem frem for kommunale plejehjem, nu er 4,26 pct. Det niveau har heller ikke været set højere. 

Branchedirektør i Dansk Industri, Jakob Scharff ser positivt på udviklingen:

- Vi ved, at tilstedeværelsen af både offentlige og private aktører sikrer en mangfoldighed i de tilbud, borgerne har at vælge imellem. Derfor opfordrer vi fortsat kommunerne til at styrke samarbejdet med de private leverandører. Det indbefatter også, at kommunerne bør sikre langt bedre information og vejledning om det frie valg, så alle borgere kender deres rettigheder, fortæller Jakob Scharff. 

lal

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.