Københavns offentlige køkkener forbedrer klimakontoen - men er endnu ikke i mål
KØBENHAVN: Siden 2018 har Københavns Kommune arbejdet hen mod, at klimaaftrykket fra fødevareindkøb i kommunens offentlige køkkener, som hver dag serverer 70.000 måltider for byens børn, ældre og socialt udsatte, skal reduceres med 25 pct. inden 2025.
Det mål er kommunen godt på vej mod at opfylde. Således har kommunen i perioden fra 2018 til 2022 nedbragt CO2e-udledningen på fødevareindkøb med 17,6 pct. pr. kilo indkøbt fødevare. Det svarer til, at for hver eneste kilo fødevarer, kommunen købte i 2022, blev der udledt 2,7 kilo mindre CO2e sammenlignet med 2018, oplyser kommunen i en meddelelse.
- Min vision er, at hvert og ét måltid, vi serverer i Københavns Kommune, skal være bæredygtigt, sundt og velsmagende. Derfor er jeg utrolig glad for, at vores arbejde med at nedbringe fødevarernes klimaaftryk bærer frugt. Det er et stort skulderklap til personalet i kommunens køkkener, og jeg håber, at det vil give dem endnu mere gåpåmod til at fortsætte det gode arbejde, siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen.
Mindre kødindkøb godt for klimakontoen
Faldet i udledningerne sker på trods af, at der bliver købt mere ind end tidligere. Således indkøbte Københavns Kommune i 2022 for cirka 8.179 tons fødevarer. I 2018 var det cirka 8100 tons.
Den store klimabesparelsen er især realiseret ved, at københavnerne spiser mindre kød i kommunens institutioner. Siden 2018 har kommunen nedbragt indkøb af oksekød og lammekød med 36 pct. og svinekød med 15 pct.. I dag udgør kød fra køer og lam to pct. af det samlede indkøb.
Samtidig er kommunens køb af bælgfrugter, nødder og frø steget med 37 pct. Det har bidraget til, at kommunens fødevareindkøb i 2022 udledte 20.850 ton mindre CO2e end for bare fire år siden i 2018. I 2022 blev der fra fødevareindkøb i Københavns Kommune udledt 103.333 tons CO2e.
Fortsætter kommunens køkkener med at løfte dagsordenen på den måde, de har gjort hidtil, vurderer Økonomiforvaltningen, at kommunen når sit mål om at reducere klimaaftrykket fra fødevareindkøbet med 25 pct. inden 2025.
Udover at nedbringe klimaaftrykket arbejder Købehavns Kommune også på at opnå 90 pct. økologi i de offentlige køkkener og nedbringe madspildet med 50 pct. inden 2030.
amp
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.