København og Aarhus tænder lys i mørket for ældre med søvnbesvær
KØBENHAVN / AARHUS: København og Aarhus kommuner er gået sammen med de to virksomheder Belid Lighting fra Varberg i Sverige og Lyhne Design i Græsted om at udvikle en særlig lyskilde til beboere på plejehjem, oplyser Københavns Kommune.
Manglende appetit, hovedpine og søvnløshed er blot nogle af de problemer, som det rigtige lys på det rigtige tidspunkt kan være med til at løse.
- Det handler om livskvalitet og om at skabe så optimal en hverdag som muligt for de ældre. De fortjener en god døgnrytme. Ældre borgere på plejehjem får ikke lige så meget sollys som os andre, fordi de ikke er lige så mobile, og fordi vores øjne med alderen bliver dårligere til at optage lys. Men teknologien kan hjælpe os. Lys kan for eksempel fremhæve farverne i maden og øge appetitten. Og det rigtige lys kan også hjælpe til at undgå, at de ældre falder og kommer til skade om natten, siger sundheds- og omsorgsborgmester i København, Sisse Marie Welling (SF).
Styrker egen døgnrytme
- Det rigtige lys styrker den ældre i sin egen døgnrytme, og det giver bedre trivsel. Jeg tror, vi alle kan relatere til, at bedre søvn giver bedre fysisk og psykisk helbred. Et vigtigt element i projektet er, at løsningerne er mobile og dermed kan flyttes og nemt installeres, der hvor behovet er. Det giver en langt bedre økonomi og kan tilgodese vores borgere på en helt nye måde, siger rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Christian Budde (V).
En stor kvalitet ved projektet er det tætte udviklingssamarbejde mellem den private leverandør og brugere i kommunerne. Det er et samarbejde, som forventes at føre til løsninger, som er målrettet netop de særlige behov, de ældre og kommunernes medarbejdere har.
Belid Lighting Group udvikler lysløsninger, som også skaber merværdi for brugeren. Lyhne Design har arbejdet med denne mobile løsning af døgnrytme-lys siden 2018. Innovationsamarbejdet med Københavns Kommune og Aarhus Kommune giver parterne en unik mulighed for at teste produktløsninger i stor skala i plejesektoren.
10 kommuner er interesserede
Fem eksterne leverandører er kommet med tilbud på løsninger, og et konsortium mellem de to ovennævnte virksomheder har vundet det såkaldte innovationspartnerskabsudbud. Virksomhederne skal udvikle de nye biologiske lysløsninger til ældre i plejeboliger.
To plejehjem i København og Aarhus er med til at teste løsningerne undervejs, og i begyndelsen af 2023 har de to kommuner option på at indkøbe de færdige produkter, hvis de lever op til de krav og ønsker, som er stillet i udbuddet. Yderligere otte kommuner er med i en indkøbsoption, som samlet set kan nå op på 160 millioner kroner.
Lys-teknologien er især henvendt til borgere med milde og svære døgnrytmeforstyrrelser, nattevandrere, borgere med nedsat appetit, immobile borgere og kommunernes medarbejdere. På sigt er der potentiale for at udbrede teknologien til hjemmeplejen og øvrige dele af ældreplejen, men i første omgang er fokus på borgerne på plejehjem.
cwa
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.