dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
KL efterlyser lovgivning for at hjælpe ukrainere
Ukrainske flygtninge er i stort antal ankommet til Polen. Endnu ved ingen i hvor stort omfang, de vil søge hjælp i Danmark, men kommunerne forbereder sig og søger afklaring om lovhjelmlen.
Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

KL efterlyser lovgivning for at hjælpe ukrainere

Mange krigsflygninge fra Ukraine har ikke brug for visum og søger i første omgang ikke asyl. Det giver kommunerne problemer med lovgrundlaget, når der skal hjælpes.

KL appellerer til Folketinget for at få lovgrundlaget på plads, så kommunerne kan hjælpe de ventede flygtninge fra Ukraine, skriver DR Nyheder. Kanalen beskriver et eksempel fra Hvidovre, hvor en mor med to børn blev afvist af et vandrerhjem og i stedet kørt til bekendte, fordi kommunen, ifølge borgmester Anders Wolf Andresen (SF), ikke var på det rene med, hvordan Udlændingestyrelsen vil have, at indkvartering skal foregå.

- Vi har brug for et lovgrundlag at stå på, så vi kan yde hjælp til de ukrainere, der kommer. I første omgang vil mange af dem ikke have flygtningestatus, fordi de ikke har søgt asyl, og derfor har vi ikke i dag et tilstrækkeligt stærkt lovgrundlag. Det håber jeg, Folketinget vil tilvejebringe. Vi skal nok finde løsninger her i starten, men vi har brug for, at lovgrundlaget kommer på plads, siger formanden for KL Jacob Bundsgaard (S) til DR.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) understreger i et skriftligt svar til kanalen, at alle kan få mad, husly, sundhedsydelser og skole til børnene og henviser til, at myndigheder og Røde Kors har mange års erfaring med at modtage fordrevne. "Men herefter er det en relevant diskussion, som kommunerne rejser. Og her vil jeg på ingen måde afvise, at der kan være behov for en særlig lovgivning til ukrainerne.", skriver ministeren i sit svar til DR.

Udlændingestyrelsen har i øvrigt forlænget opholdstilladelsen for ukrainere, der opholder sig i landet med turiststatus, fra tre til seks måneder.

Kommuner efterlyser afklaring

Kommunerne har de seneste dage rustet sig i stor stil til koordineringen af hjælpen til ukraineflygtningene ved at oprette hotlines, særlige e-mails for borgere, der vil hjælpe, særlige koordinatorer, taskforces og arbejdsgrupper.

Men kommunerne mangler retningslinjer, fx mangler Sønderborg Kommune ifølge JydskeVestkysten svar på, hvilke rettigheder ukrainere har med visum og uden visum (med et såkaldt biometrisk pas, udstedt 2015 eller senere), mens de er i Danmark. Bl.a. når det gælder retten til skolegang og sundhedstilbud.

Randers Kommune meldte allerede fredag i sidste uge ud med konkrete bomuligheder i bla. kommunens akutboliger, fortæller borgmester Torben Hansen (S) til Randers Amtsavis. Staten har dog ifølge avisen meldt ud, at asylansøgerlejre skal bruges, før den kommunale kapacitet kommer i spil. Også Randers-borgmesteren efterlyser lovhjemmel, når det gælder hjælp til ukrainere, der ikke er registreret nogen steder, fordi de hverken har søgt visum eller asyl.

- Det har vi hverken setup eller lovhjemmel til at håndtere, siger Torben Hansen til avisen og tilføjer, at han afventer yderligere anvisninger fra de statslige organer.

cwa

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.