Ikke i orden at fastansætte vikaren og fyre den barslende
En kommune må nu af med en godtgørelse på 245.000 kr. til en fyret vagtkoordinator, efter en kendelse fra Ligebehandlingsnævnet. Den fyrede vagtkoordinator mente, at hendes afskedigelse hang sammen med hendes barsel, hvilket som bekendt ikke er tilladt, og nævnet følte sig ikke overbevist om, at det ikke var tilfældet.
Den kvindelige sosu-assistent arbejdede som vagtkoordinator i hjemeplejen og blev fyret i en sparerunde syv en halv måned efter, hun havde genoptaget arbejdet efter barselsorlov. Hun havde sin første barsel fra maj 2009 til maj 2010, genoptog sit gamle arbejde og fik så endnu en graviditet. Efter sin anden barselsorlov kom hun tilbage i job i maj 2012 - denne gang i en projektstiling som multi- og trivselskoordinator. Hun blev så afskediget med begrundelse i dårlig økonomi.
Kommunen havde under perioden med barsel skiftet vagplanlægningssystem - fra KMD til TimeCare. Og den vikar, der kom ind i stedet for, havde netop erfaring med det nye system. Den fyrede vagtkoordinator beskrev i sin klage til nævnet, hvordan hun - da hun vendte tilbage - så sin arbejdsfunktion ændret til forefaldende arbejde og nu i et tidsbegrænset projekt, en omstændighed, hun havde fået begrundet med, 'at det skulle hun ikke tænke over'.
Men afskediget blev hun - og det er i sagen ikke lykkedes kommunen at gøre rede for, at opsigelsen ikke hænger samen med fraværet. Nævnet har lagt vægt på, at vagtkoordinatoren efter sin barselorlov ikke kom tilbage til sin tidligere afdeling. Hun blev tilknyttet et tidsbegrænset projekt, og var dermed i større risiko for at hendes arbejdskraft blev overflødig, uanset at hendes ansættelsesforhold ikke var tidsbegrænset.
Rent juridisk er der ikke tale om en afskedigelse i ligebehandlingsbehandlingslovens forstand, men 'nævnet finder imidlertid, at klager har påvist faktiske omstændigheder, som giver anledning til at formode, at hun i forbindelse med afskedigelsen i december 2012 blev udsat for direkte eller indirekte forskelsbehandling på grund af sin barselorlov.'
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.