dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Idrætten skal give beskæftigelsen et skub

Millionbevilling skal være med til at hjælpe borgere godt på vej mod job eller uddannelse og sikre mere arbejdskraft til virksomheder.

Danmarks Idrætsforbund (DIF) er blevet bevilget 72 mio. kr. til initiativet Startblokken. 

Initiativet blev lanceret i begyndelsen af 2024 og er målrettet unge ledige i alderen 18-29 år, der har særligt svært ved at finde vejen til beskæftigelse. Det antages, at omtrent 40.000 unge i alderen 18 til 29 år er ikke en del af et fællesskab på en uddannelse eller på arbejdsmarkedet. Og det er især dem, Startblokken sigter efter at hjælpe.

Indsatsen, der støttes med 44,5 mio. kr. fra fire fonde, har nu også modtaget 72 mio. kr. fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse - herunder EU-støtte - så modellen blandt andet kan udrulles over hele landet og udbygges til at rumme andre aldersgrupper. Støtten løber over en projektperiode på tre år. 

- Idrætten kan noget helt særligt, når det kommer til at skabe solide fællesskaber. Og det er vigtigt for alle mennesker at føle, at man er en del af noget, at man hører til, siger næstformand i DIF, Frans Hammer, og tilføjer:

- Vi tror på, at vi i et tæt samarbejde med kommuner og erhvervsliv kan være med til at skabe muligheder for de borgere, der har svært ved at skabe en meningsfuld hverdag. 

Tværgående samarbejde 

Selvom Startblokken ikke har fungeret længe, er resultaterne ifølge forbundet allerede til at få øje på. Derfor er folkene bag initiativet også glade for, at en yderligere national skalering nu bliver mulig. 

- Dette er en stor anerkendelse af det tværgående samarbejde mellem civilsamfundet, kommunerne, klubberne og erhvervslivet, der har til formål at inkludere flere i samfundets fællesskaber, siger fondsdirektør Kim Nøhr Skibsted fra Grundfos Fonden.

- Med Erhvervsfremmebestyrelsens investering muliggøres brobygningen af Startblokken til mere bæredygtig finansiering. Dette er ét skridt til at skalere Startblokkens tilgang og med et særligt fokus på, hvordan en virksom tilgang kan blive bæredygtig og forankre sig.

Københavns Kommune er én af de kommuner, der siden maj i år har været en del af startblokken. Og spørger man beskæftigelses- og integrationsborgmester, Jens-Kristian Lütken (V), er det et givende samarbejde: 

- Vi samarbejder med fodboldklubben F.C. København, der har et stærkt brand og en særlig tiltrækningskraft. Det repræsenterer noget, der er værdi i at identificere sig med, og det motiverer de unge. Lysten til at arbejde skal komme indefra, hvis man skal skabe varige forandringer hos den her gruppe af borgere, siger han.

Startblokken

"Startblokken – Idrætten Skaber Livsbaner” er en beskæftigelses- og trivselsindsats, der skal hjælpe borgere ind i beskæftigelse og uddannelse. Indsatsen er forankret i professionelle sportsklubber.

Startblokken blev initieret og udviklet i et tæt samarbejde mellem Grundfos Fonden og DIF med målet om at udvikle et nationalt initiativ. Den unges rejse i Startblokken består af fire faser. Faserne kalder DIF for "øvebaner": 

  1. Øvebane 1 - Idrætslivet: De unge bliver en del af en ugentlig idrætsaktivitet i et fællesskab med andre unge i den lokale indsats.

  2. Øvebane 2 - Klublivet: Den unge bliver en del af arbejdsopgaverne i en professionel klub. 

  3. Øvebane 3 - Erhvervs- og uddannelseslivet: Med lokal støtte skal den unge finde et match med en uddannelse eller virksomhed. Her skal den unge indgå i praktik eller andet forløb - et stort skridt for den unge. 

  4. Øvebane 4 - Hverdagslivet: Den unge falder godt på plads i de nye omgivelser og indgår fast i uddannelse eller arbejde, samt har gjort sig erfaringer med foreningslivet. 

Bag initiativet står blandt andre Grundfos Fonden, Bikubenfonden via Sportucation, Det Obelske Familiefond og Spar Nord Fonden. 

Kilde: DIF

ap

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.