I 2026 løber de tør for plejehjemspladser: Nu er en del af løsningen fundet
ALLERØD: Nye plejehjemspladser er på vej til Allerød.
En nyt friplejehjem er nemlig blevet en realitet, efter kommunen indgik en udviklingsaftale med PensionDanmark om byggeri af et nyt friplejehjem i et nyt boligkvarter med i alt 220 boliger. Det skriver pensionskassen på deres hjemmeside.
Hele området har fået navnet Teglværkskvarteret og skal udvikles på en 60.500 kvadratmeter stor grund. Det kommende friplejehjem får 120 boliger.
- Vores ambition er at tilbyde plejeboliger, hvor beboerne kan føle sig hjemme, og hvor de kan indgå i fællesskaber, som styrker deres livskvalitet, udtaler Marius Møller, ejendomsdirektør i PensionDanmark.
Friplejehjemmet forventes at stå færdig og klar til indflytning i 2027.
Stort behov
For Allerød Kommune er projektet en vigtig milepæl med særligt friplejeboliger til seniorer, der kan imødekomme det stigende antal ældre borgere. Andelen af ældre over 80 år vokser nemlig i kommunen, der anslår, at de i 2026 ikke længere har kapacitet nok på kommunens plejecentre. Men det er ikke kun i Allerød, at den demografiske udvikling forventes at udfordre.
Ifølge Danmarks Statistik vil andelen af 80-årige i befolkningen stige med ca. 59 pct. frem mod 2030. Det svarer til 160.000 personer. Samtidig anslås det, at der frem mod 2030 vil mangle op mod 20.000 plejehjemspladser.
Mange kommuner har altså med andre ord brug for flere plejeboliger. Dette er traditionelt sket ved, at kommunerne selv bygger flere plejehjem. Men i de senere år har mange kommuner fået øje på fordelene ved at opføre friplejehjem. Det handler bl.a. om, at friplejehjemmet bliver opført af private bygherrer og dermed ikke direkte påvirker kommunernes anlægsbudget.
Og det kan ses i udviklingen. Tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at antallet af friplejehjemspladser er vokset fra 311 pladser i 2009 til 2.021 pladser i 2023.
Hvad er et friplejehjem?
- Et friplejehjem leverer den samme ydelse som et kommunalt plejehjem eller hjem med driftsoverenskomst. Et friplejehjem er dermed også underlagt den samme lovgivning, service- og sundhedsloven.
- Et friplejehjem har større frihed i forhold til drift og udvikling af hjemmet, og der er en større fleksibilitet, fordi et friplejehjem kan tilbyde serviceydelser, der ligger ud over det kommunalt fastsatte serviceniveau. Ligesom på et kommunalt plejehjem betaler beboeren på et friplejehjem husleje for selve boligen, mens kommunen betaler for pleje og omsorg.
- Enhver ældre, der bliver visiteret til en plejebolig eller et plejehjem af kommunen, kan vælge et friplejehjem i stedet for det kommunale tilbud.
- Et friplejehjem er underlagt de samme tilsynsregler som et kommunalt plejehjem. Det er Socialstyrelsen, som står for at certificere operatøren af et friplejehjem.
Kilde: Danske Diakonhjem
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.