dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Hjælpemidler til handicappede rykker ind på valgsteder ved KV17
Foto: Thomas Borberg, Ritzau Foto.

Hjælpemidler til handicappede rykker ind på valgsteder ved KV17

Personlig bistand fra valgstyrere og tilforordnede suppleres fra KV17 af forskellige gængse hjælpemidler. Desuden forsøg i fem kommuner med yderligere avancerede hjælpemidler

KV17 bliver premieren for, at valgstederne stiller hjælpemidler til rådighed for handicappede og andre med manglende førlighed, svagelighed eller lignende, når krydset skal sættes.

Efter de hidtidige regler har hjælp til stemmeafgivningen alene bestået i, at valgstyrere, tilforordnede eller andre personer på valgstederne har ydet fysisk bistand, men en lovændring med virkning fra i sommer har givet Indenrigsministeriet ret til derudover at kræve forskellige hjælpemidler på valgstederne. Kravene kommer til at gælde for både KV-, FV- og EP-valg samt folkeafstemninger.

De præcise forskrifter er i høring til og med i dag onsdag, men ifølge udkastet til bekendtgørelse skal der på hvert valgsted kunne anvises et stemmerum med sorte filtpenne, så man tydeligere kan se, hvor man sætter sit kryds. Hvert valgsted skal også kunne anvise et stemmerum med en håndfri såkaldt standlup, som kan forstørre tekst til mindst seksdobbelt størrelse og har plads til, at man kan afkrydse stemmesedlen under luppen.

Endvidere skal der i hver kommune være mindst ét valgsted med et stemmerum med et hævesænkebord, hvor der er benplads til en kørestolsbruger, og som kan højdeindstilles af vælgeren selv. Ved folketingsvalg har reglen den udvidelse, at hvis kommunen består af flere opstillingskredse, så skal udstyret være tilgængeligt på mindst ét valgsted i hver kreds.

Den ventede bekendtgørelse vil også rumme et afsnit om overlægsplader med punktskrift til folkeafstemninger, men det bliver ikke et krav ved KV17, heller ikke hvis der i nogle kommuner er lokale folkeafstemninger samtidig med valget. Reglen gælder kun landsdækkende folkeafstemninger, fremgår det.

Foruden de nævnte forskrifter, der kommer til at gælde for alle, gennemføres der ved KV17 forsøg med yderligere hjælpemidler i fem udvalgte kommuner. De fem er København, Aarhus, Odense, Lejre og Lemvig, som foruden at foretage selve udførelsen af forsøget også skal rapportere deres erfaringer til Indenrigsministeriet.

Forsøget i de fem kommuner omfatter to ekstra hjælpemidler regente for svagtseende. For begges vedkommende skal de være til rådighed i et stemmerum på mindst ét valgsted  i hver kommuner.

Det ene hjælpemiddel er en håndfri LED-lampe, hvis lysstyrke, -farve og lysudfald kan reguleres af vælgeren selv, mens det andet er et forstørrelsesapparat med CCTV-skærm, hvor vælgeren selv kan regulere skriftstørrelse, kontraster og lysstyrke. CCTV står for Closed Circuit Television, altså tv i lukket kredsløb, og det præciseres at forstørrelsesapparatet ikke må kunne affotografere stemmesedlen eller lagre data.

For alle de nævnte hjælpemidler, både de generelle og de forsøgsmæssige, gælder, at de også skal være til rådighed på mindst ét brevafstemningssted i hver kommune. På valgstederne gælder desuden at 'såfremt anvendelsen af hjælpemidler på valgdagen giver anledning til bemærkninger, skal disse anføres i afstemningsbogen'.

 

Læs eller download bekendtgørelsesudkastet.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.