dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Forsøg med flere sosuer på flere timer møder begrænsninger
Deltids-sosu´er i Ringkøbing-Skjern Kommune vil gerne arbejde flere timer, men bl.a. den økonomiske ramme spænder ben, viser undersøgelse bl.a. (Arkivfoto).
Foto: Ringkøbing-Skjern Kommune

Forsøg med flere sosuer på flere timer møder begrænsninger

Ringkøbing-Skjern Kommune har undersøgt, hvordan sosuer kunne gå op i timer. Viljen har været der, men realiteten spænder ben.

RINGKØBING-SKJERN: I fremtiden vil der mangle sosuer i det offentlige, og i Ringkøbing-Skjern har man med projektet "Flere på flere timer" undersøgt, hvordan man kan øge arbejdsudbuddet ved at få flere deltidsansatte til at gå op i tid.

Udfordringerne har vist sig at være nogle andre, end man oprindeligt havde troet. 

En analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening fra 2023 viste, at 73 procent af social- og sundhedshjælperne i det offentlige er på deltid. For social- og sundhedsassistenterne er tallet 59 procent. Hvis en stor andel af dem enten gik på fuldtid eller blot op i timer, kunne det afhjælpe problematikken om de cirka 21.000 sosuer, der vil mangle i 2050. 

Netop den problematik var noget af det, der lå forud for KL og Forhandlingsfællesskabets indsats "En fremtid med fuldtid", som også den vestjyske kommune var en del af, før man ændrede titlen på projektet til "Flere på flere timer". 

Svært at skabe længere vagter

Kirsten Mortensen, der er hjemmehjælper i Tarm-Hemmet Hjemmepleje, er en af dem, der har været med i projektet. Hendes arbejdsplads har - sammen med andre inden for handicap og psykiatri samt sundhed og omsorg - undersøgt, hvordan medarbejderne kunne arbejde flere timer om ugen. Men efter et halvt år endte det med, at nul sosuer var kommet op i tid, skriver TV Midtvest

Det viste sig, at det at sætte medarbejderne op i tid ikke var så ligetil. I hjemmeplejen starter arbejdsdagen klokken syv, og de ansatte får hurtigt travlt med at få borgerne op og klare de praktiske opgaver, før opgaverne ebber ud tidligt på eftermiddagen. Hvis man ville skubbe de praktiske opgaver til om eftermiddagen, krævede det længere køretid, og flere opgaver var tænkt til at kunne ske sideløbende med en anden opgave.

Men medarbejderne i hjemmeplejen arbejder fortsat videre med idéen om flere timer. Lige nu kører de et forsøg med, at nogle sosuer møder tidligere end klokken syv om morgenen, for at de på den måde kan få en længere arbejdsdag.

Budgetter og medarbejderinvolvering

I flere af de afdelinger, der har været tilknyttet projektet, har de oplevet problemer med økonomien. Selvom der er et ønske om, at flere skal arbejde flere timer, så er den økonomiske ramme der ikke til det, fremgår det af evalueringen af projektet.

- Det er ikke sort og hvidt. Hvis flere kommer på fuldtid, kræver det også større økonomiske rammer, hvis der ikke skal afskediges på de enkelte institutioner og plejehjem. På den lange bane kan det selvfølgelig betyde, at der frigives nogle medarbejdere, eller det kan erstatte nogle af de vikarer, der ellers bruges, men det kræver planlægning for at det skal gå op, siger formanden for social- og sundhedsudvalget Jens Erik Damgaard (KD) i et interview med DK Nyt.

Han tilføjer, at forsøget har vist, at det ikke er et problem at få medarbejderne til at tage flere timer. Faktisk er han imponeret over, at de nogle steder har ændret weekendplaner, så man oftere arbejder i weekenderne.

Om ændringen sagde en leder på et møde, at "vi skal passe på med ikke at have fordomme om, at medarbejdere ikke vil arbejde i weekenden, for det kan vi altså se, at der er nogen, der gerne vil".

Ifølge Jens Erik Damgaard er der særligt én ting, der springer i øjnene.

- Kodeordet for mig er medarbejderinvolvering. Forsøget har vist, at der sker gode ting, når medarbejdene bliver inddraget i planlægningen. Det tror jeg kan være med til at gøre det attraktivt at gå op i tid, men det kræver også en god leder at skabe den inddragelse.

KL's midtvejsevaluering og analyse:

KL har gennemført en midtvejsanalyse af deres projekt "en fremtid med fuldtid". Her står bl.a. at:

  • De økonomiske rammer kan udgøre en udfordring for indsatsen – ikke alle kommuner/arbejdspladser har budget til at sætte flere medarbejdere op i tid samtidig, og
  • at forsøg som "Design din egen arbejdstid” er blevet set som en del af løsningen på socialområdet.

Derudover har KL's magasin momentum lavet en analyse, der viser, at der fra 2018 til 2023 er kommet 39 procent flere fuldtids sosuer i kommunerne. 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.