Forskning: Udsatte borgere er også robuste og viljestærke
GENTOFTE: Det kan virke som en selvmodsigelse, men udsatte borgere er også robuste borgere. Selvom de ofte har mødt meget modgang, har de en stor selvindsigt og vilje til at klare sig igennem livets udfordringer.
Det er den overordnede konklusion i et nyt forskningsprojekt udarbejdet for Gentofte Kommune.
Det er med andre ord en målgruppe defineret af mange modsatrettede faktorer.
- De har ikke stort selvværd og selvtillid, men de tænker positivt, og to ud af tre scorer højt i trivselsmåling. Det kan virke lidt overraskende, siger Ph.d. og forsker Lis Puggaard, der er hovedforfatter til rapporten Robuste borgere – Når udsatte borgere kan selv eller sammen med andre.
Ni faktorer spiller ind
Formålet med forskningsprojektet har været at rette fokus mod de ting, der giver trivsel og livskraft frem for at fokusere på de ting, der trækker ned. Det udspringer af to lignende forskningsprojekter, der har kortlagt, hvilke faktorer der er bestemmende for, om ældre har det godt og klarer sig selv.
Rapporten viser, at de samme faktorer også spiller ind, når man ser på udsatte borgere. Mere konkret er det ni faktorer, der er på spil.
De er hhv. personlighed, helbred, familiemæssig baggrund, sociale netværk, sorger og glæder, tidligere beskæftigelse, foretrukne interesser og aktiviteter, struktur i hverdagslivet og værdier. Og undersøgelsen peger på, at der kan være brug for en mere kompleks tilgang til mennesker i udsatte positioner.
- Det er almengyldige faktorer, som betyder noget for, hvordan man kommer gennem livet. Hvis man arbejder med en af de her faktorer, så kan det påvirke de andre, fortæller Lis Puggaard.
Ønske om fællesskaber
Rapporten bygger på litteraturstudier og 15 kvalitative interviews med borgere, som modtager støtte efter servicelovens §85. Det vil sige voksne borgere, der på grund af handicap, psykisk lidelse eller sociale problemer har behov for særlig støtte i dagligdagen.
Noget af det, der stod tydeligst frem i de 15 interviews, er bl.a., at mange ønsker flere fællesskaber.
Og det er også noget af det, Katja Johansen (C), formand for Ældre-, Social- og Sundhedsudvalget i Gentofte Kommune, har noteret sig.
- Det gør stort indtryk, at ensomhed fylder så meget, og at så mange er i alarmtilstand på grund af de oplevelser af svigt, de har. Heldigvis har vi gode tilbud i kommunen, som denne gruppe af borgere benytter sig af. Her tænker jeg ikke mindst på Center for Trivsel og Netværk, men også foreningslivet. Sammen må vi arbejde for at gøre det endnu bedre, siger hun.
ap
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.