dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Foreninger og kommuner er klar til årets affaldsindsamlinger
Projekt Ren Natur 2022 opfordrer foreninger i alle landets kommuner til at melde sig til årets affaldsindsamlinger.
Foto: Joachim Ladefoged

Foreninger og kommuner er klar til årets affaldsindsamlinger

Sidste år samlede foreninger i 40 kommuner ind i forbindelse med projekt Ren Natur, og bl.a. Holstebro Kommune melder nu klar til Ren Natur 2022.

Holstebro er en af de kommuner, der igen i år er med i projekt Ren Natur, hvor frivillige foreninger samler affald ind og får penge i kassen fra nationale og lokale sponsorer, oplyser Holstebro Kommune. Mellem 2.500-3.000 kroner lander i kassen hos de foreninger, der kommer til at samle affald ind på otte udvalgte ruter i kommunen.

Foreningerne bestemmer selv, hvornår i perioden mellem april og oktober indsamlingen skal foregå. Kommunen leverer udstyr som affaldsposer, handsker og sikkerhedsveste og henter efterfølgende det indsamlede affald på aftalte opsamlingssteder. Tilmeldingerne kan foregå fra 1. marts på rennatur.org.

Sidste år var der i Holstebro venteliste på at deltage, og enkelte ruter er reserveret til foreninger med fokus på særligt sårbare grupper af borgere. Bag konceptet Ren Natur står Hold Danmark Rent, der er en nonprofit miljøorganisation, som i samarbejde med landets kommuner arbejder med oplysning, kortlægning og løsning af udfordringer med henkastet affald i by og natur. 

40 kommuner deltog sidste år

Af Ren Naturs årsrapport fra 2021 fremgår det, at 40 kommuner sidste år deltog i affaldsindsamlingerne landet over, der betød, at der blev indsamlet 3.837 sække affald på i alt 483 ruter. Ren Natur blev etableret i 2018, og i de første sæsoner var det primært i Jylland, der var stor tilslutning, mens Østdanmark nu følger trop, fremgår det af rapporten.

Organisationen har bedt de indsamlende foreninger rapportere, hvilke typer affald der blev indsamlet, og det fordeler sig primært på cigaretskod, plastik, papir, take-away-emballage, mundbind, snusposer, flasker og dåser. Men der blev også indsamlet mere atypiske ting som lysstofrør og byggeaffald, ligesom et indsamlingshold brugte en femtedel af det samlede tidsforbrug på at rydde et grønt område for små plastikflag - kravlende på knæ.

Her følger en oversigt over indsamlingerne i 2021:

Region Nordjylland Frederikshavn, Hjørring, Jammerbugt, Thisted, Vesthimmerland, Aalborg, Rebild

  • Ruter i alt 71 
  • Frivillige 1297
  • Km ryddet 285

Region Midtjylland Aarhus, Randers, Viborg Holstebro, Herning, Ringkøbing-Skjern

  • Ruter i alt 70
  • Frivillige 1203
  • Km ryddet 375

Region Syddanmark Esbjerg, Fredericia, Kolding, Middelfart, Odense, Vejle, Vejen Aabenraa

  • Ruter i alt 100
  • Frivillige 1685
  • Km ryddet 632

Region Hovedstaden Albertslund, Ballerup. Hvidovre, Gladsaxe Hillerød, Fredensborg, Helsingør, Ishøj

  • Ruter i alt 98
  • Frivillige 1772
  • Km ryddet 492

Region Sjælland Slagelse, Solrød, Køge, Vordingborg, Næstved, Stevns, Guldborgsund, Roskilde Holbæk, Odsherred, Kalundborg

  • Ruter i alt 144
  • Frivillige 2507
  • Km ryddet 788

Kilde Ren Natur

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.