dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Fagforeninger frygter besparelser på velfærden efter ny aftale
Socialrådgiverformand Signe Færch frygter at den netop indgåede økonomiaftale mellem KL og regeringen vil gå ud over velfærden. Foto fra 2021 ved en demonstration imod regeringens og KLs forrige økonomiaftale for 2022.
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Fagforeninger frygter besparelser på velfærden efter ny aftale

Dansk Socialrådgiverforening og HK er bekymrede for, at millionbesparelse på kommunernes administration vil ramme velfærden.

Som følge af en ny aftale mellem regeringen og KL skal kommunerne spare 700 millioner kroner på administration.

Men det vækker bekymring hos Dansk Socialrådgiverforening og HK Kommunal. Her frygter man, at besparelsen vil føre til afskedigelser, og at det dermed vil gå ud over velfærd.

Ifølge Dansk Socialrådgiverforening opgøres tre ud af fire socialrådgivere som administration i kommunerne. 

- Vi synes, at det giver god mening at forenkle og mindske unødigt bureaukrati, men rækkefølgen er forkert, siger forkvinde Signe Færch.

- Når man fastsætter sparekravet, inden man har peget på, hvad der skal fjernes af opgaver, så frygter jeg, at det rammer den borgernære velfærd som for eksempel det sociale arbejde, vi laver som socialrådgivere, lyder det videre.

Tudetosset at spare

Formanden for HK Kommunal Lene Roed frygter, at den aftale, regeringen har indgået med KL om kommunernes økonomi, vil medføre massive forringelser og besparelser på den borgernære velfærd.

- Aftalen betyder reelt en udhuling af kommunernes økonomi og færre midler til den borgernære velfærd. Kommunerne er i forvejen presset til det yderste, og økonomiaftalen for 2024 giver ikke mange forhåbninger om, at velfærden kan prioriteres. Tværtimod, siger Lene Roed.

- Besparelsen på administration er tudetosset. Administration er fundamentet for hele vores velfærd. Og opgaverne forsvinder ikke, fordi man i regeringen beslutter sig for dramatiske besparelser. Hvis man fjerner de administrative medarbejdere, så er det bare andre faggrupper, som skal udføre opgaverne, siger Lene Roed.

Hun fremhæver, at nogle politikere ynder at fremstille administration som et unødvendigt fedtlag, der kan undværes, uden at borgerne mærker det. Men den fremstilling har intet at gøre med virkeligheden.

- Administrative medarbejdere sidder ikke bare og foretager sig alt muligt unyttigt, som man godt kan få indtryk af, når nogle politikere taler. Administration er nødvendigt, hvis vi vil have et velfærdssamfund, hvor den ene hånd ved, hvad den anden laver. Og hvor borgerne får hjælp, når der er behov for det. Administration er blandt andet, når socialformidlerne i kommunerne hjælper udsatte børn, når borgeren får hjælp til MitID i borgerservice, eller når skolesekretæren koordinerer mellem skolen og hjemmet, siger Lene Roed.

Unødvendig administration

Ifølge finansminister Nicolai Wammen (S) tages der med aftalen "de første skridt mod at få luget ud i meget af al den unødvendige administration og dokumentation, så vi kan sikre bedre løn og arbejdsvilkår for dem, der er rygraden i vores velfærdssamfund". Det siger han i en pressemeddelelse.

Ifølge formanden for Dansk Socialrådgiverforening Signe Færch har fagforeningen tidligere peget på, at man i kommunerne kan lave lettere beslutningsgange, hvor mere "beslutningskompetence" lægges ud til frontmedarbejderne for at mindske administrationen.

- Så det menneske, der står over for borgeren, får mulighed for at træffe beslutninger og hurtigt sætte hjælp i værk, i stedet for omstændige visitationsudvalg og procedurer, hvor det skal godkendes af en mellemleder. Jeg håber, at man i kommunerne vil gå ned ad den vej, siger Signe Færch.

Aftalen for kommunernes økonomi for 2024 blev indgået torsdag aften. Her er KL og regeringen blevet enige om, at den kommunale serviceramme samlet set udgør 304,8 milliarder kroner. Servicerammen hæves med 2,4 milliarder kroner.

Vive-professors vurdering

Kurt Houlberg, professor ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter Vive vurderer aftalen set med kommunernes briller sådan:

- Resultatet kunne bestemt være bedre for kommunerne, men det er nok det bedst opnåelige. På papiret er der godt nok mere tilbage i husholdningspungen end sidste år, men reelt ikke i praksis.

- Så det bliver ikke mindre stramt næste år i kommunerne. Allerede i år så vi jo mange kommuner genåbne budgetterne og skære ned, og det billede kommer vi til at se gentage sig, siger Kurt Houlberg.

Aftalen har udover bekymringen hos Dansk Socialrådgiverforening og HK Kommunal også givet reaktion fra børne- og ungdomspædagogerne i Bupl.

Bupl forudser ligesom de to andre organisationer forringelser og besparelser på den borgernære velfærd, fremgår det af en pressemeddelelse.

Se den indgåede aftale mellem KL og regeringen her.

Red: Sidste afsnit med Vive-professors vurdering - og link til aftalen tilføjet kl. 10.35

/ritzau/cwa

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.