
Efterværn - en investering i fremtiden
'Investering i fremtiden'
Tre unge, der har været anbragt uden for hjemmet, fortæller, hvad et godt efterværn har betydet for dem.
Filmen varer 12 minutter og er produceret for LOS - De private sociale tilbud
Se filmen her
LOS har fået produceret en videofilm med tre unge, som beskriver den betydning, efterværn har haft for dem i overgangen fra ung til voksen. De tre unge beskriver på hver sin måde, hvad det har betydet for dem at have voksenstøtte i form af efterværn i den periode, hvor der skulle vælges uddannelse og ikke mindst flytte hjemmefra og klare sig selv.
Der er ingen tvivl om, at efterværn giver rigtig god mening for anbragte unge i overgang til voksenlivet, hvilket også er dokumenteret af forskning på området.
Det helt centrale omkring at sætte ind med efterværn er, at anbragte unge sidestilles med andre unge i overgangen til voksenlivet. Det 18. år bliver derfor afgørende for de anbragte unge, da der på det tidspunkt skal tages stilling til fremtiden både hvad angår bolig og uddannelse. Det er en meget sårbar tid for de unge - ikke kun de anbragte - som det er vigtigt at komme godt igennem, med henblik på at få et godt og stabilt voksenliv.
Til de er godt på vej
Det kunne være ønskeligt, at begrebet efterværn blev ophævet i sin nuværende form og at en anbringelse varede til de unge var godt på vej i uddannelse og bolig, samt at de unge kunne opleve den tryghed det måtte være, at der ikke ved det 18. år skal tages beslutninger omkring de unge, som af de unges kan opleves som om anbringelses-stederne ikke 'vil' dem længere. Dette gælder både opholdssteder og plejefamilie.
Dog må en fortsat anbringelse ikke blot blive til en forlængelse af barndommen, fordi det umiddelbart er mest bekvemt både for den unge og for anbringelsesstedet. Der kan også være unge, hvor efterværn ikke nødvendigvis er den bedste løsning.
At bevæge sig fra ung til voksen kræver under alle omstændigheder store ændringer og brud, der er forbundet med følelsesmæssige og økonomiske udfordringer. Det gælder også for almindelige unge i almindelige familier.
Ane Stallknecht
Fagcenterchef Børn og Familie Kalundborg Kommune
Medlem af Børne-Kulturchefforeningens Bestyrelse
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.