Domsafgørelse i sag mod borger med demens vækker kritik
KOLDING: Giver det mening at retsforfølge en demensramt person?
Det var der flere juraeksperter, der spurgte om forud for en sag, der startede i retten sidste mandag, og som fandt sin afgørelse tirsdag. Her blev en 74-årige mand, der lider af svær demens, fundet skyldig i dødsvold mod en anden plejehjemsbeboer, efter han - ved en formodentlig fejl - fik forvildet sig ind på det forkerte værelse.
Han blev dømt til afsoning på en psykiatrisk afdeling uden tidsmæssig bagkant.
Og netop dét har vakt kritik i flere steder.
Blandt andet hos retsordfører fra SF Karina Lorentzen, der til JydskeVestkysten forklarer, at hun synes, "vi svigter ved ikke at have taget ordentlig stilling til beskyttelsen af demente i vores samfund." I samme ombæring foreslår hun, at man bør kigge nærmere på afhøringsmetoderne:
- Når vi nu ved, at demens udvikler sig fortløbende, så bør vi fx bruge videoafhøring som for børn, så vigtige detaljer kan gemmes, mens tid er. Men det handler også om, at vi får taget stilling til, om det giver mening at rulle hele retssystemet ud for et menneske, der intet husker eller forstår – eller om det kan gøres på en bedre måde, hvor vi anerkender ofrene alligevel, siger hun til mediet.
"Vores retssystem mangler forståelse"
Det er ikke kun på Christiansborg, at dommen har sneget sig ind på dagsordenen. Også hos Alzheimerforeningen har man svært ved at forstå, hvordan det er hensigtsmæssigt at placere manden på en psykiatrisk afdeling.
Politisk chef Anja Bihl-Nielsen mener i stedet, at man burde have fulgt forsvarsadvokatens plan om at anbringe ham på et skærmet demensplejehjem - præcis som det var blevet anbefalet af læger fra flere psykiatriske afdelinger, skriver JydskeVestkysten.
"Afsoningen bør ske et sted, hvor personalet er i stand til at drage omsorg for den 74-åriges demenssygdom. Her er en psykiatrisk afdeling ikke den rigtige placering, for han er så kognitivt svækket, at han har brug for pleje og omsorg for at fungere i dagligdagen. Det er derfor uforståeligt, at retten ikke vægter vurderingen fra de to overlæger, der har været ansvarlig for mandens anbringelse på to forskellige psykiatriske afdelinger siden 18. december 2023, højere," lyder det i et mailsvar fra Anja Bihl-Nielsen.
Forhåbningerne var de samme hos familien, der også var til stede i retten tirsdag, skriver JydskeVestkysten.
- Det her var, hvad vi havde frygtet, lød det kortfattet fra familien efter et enigt nævningetings afgørelse om en tidsubestemt anbringelse på en psykiatrisk afdeling.
ap
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.