Siden midt i 1980'erne har overklassefamilierne næsten tredoblet deres årlige indkomst, når skatten er betalt. Det skriver Politiken torsdag på baggrund af en kortlægning fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), der har analyseret udviklingen i indkomster over de seneste tre årtier.
- Der er tale om et opgør med forestillingen om, at vi alle sammen tilhører en stor middelklasse. Overklassen stikker i stigende grad af fra resten af danskerne, siger chefanalytiker Jonas Schytz Juul, AE, til Politiken.
Ifølge analysen havde en overklassefamilie tilbage i 1985 godt 250.000 kr. efter skat i såkaldt disponibel indkomst. I 2013 var det beløb steget med mere end 177 pct., så den disponible indkomst nærmede sig 700.000 kr., regnet i 2015-priser. I samme periode har arbejderklassen oplevet en relativ fremgang på 47,9 pct.
Intet problem
Kortlægningen viser, at alle klasser har oplevet en fremgang i de disponible årsindkomster - altså det beløb, som de kan købe ind for - siden 1985. Men i kølvandet på finanskrisen er fremgangen for de almindelige lønmodtagere og store dele af middelklassen gået i stå.
- Arbejderklassen har haft en real nedgang i indkomst i løbet af krisen. Det er i høj grad arbejderklassen, som betaler prisen for krisen. Overklassen havde dog et dyk, lige efter at krisen havde taget fat i 2008 og 2009, men er så kommet ovenpå igen, siger Jonas Schytz Juul, der også understreger, at lønningerne har bevæget sig lidt opad de seneste år.
Men der er ikke noget problem i, at overklassen 'spurter fra andre,' lyder kommentaren fra Geert Laier Christensen, underdirektør i arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv.
- Hvis analysen skulle føre til ideer om at beskatte overklassen yderligere, ville det være meget giftigt. Det ville dræbe initiativlysten, og vi skal huske på, at vi fortsat har et af de mest lige samfund i verden, siger Geert Laier Christensen til Politiken.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.