Budget 2025: Skanderborg får for første gang en toårig aftale
SKANDERBORG: Byrådet i Skanderborg Kommune indgik mandag en bred budgetaftale, hvor 28 ud af byrådets 29 medlemmer er med. For første gang er aftalen toårig.
En række udgifter bliver omprioriteret, hvilket betyder, at der både opprioriteres og reduceres på forskellige områder. Overordnet set har kommunen en tilvækst i børn og ældre borgere, og der er derfor afsat omkring 100 mio. kr. ekstra til drift af skoler, daginstitutioner og ældrepleje. Derudover er der afsat 863 mio. kroner til nye kommunale byggerier de næste tre år.
På skoleområdet ønsker byrådet med den nye budgetaftale at fremme inklusionsarbejdet med forebyggende indsatser indenfor almenområdet. Der bliver afsat en pulje på 4 mio. kr. årligt fra 2026 til nye lokale indsatser. De enkelte skoler kan søge midler til tiltag, der understøtter de specialpædagogiske indsatser under forudsætning om egen medfinansiering med tilsvarende beløb.
På grund af stigende mistrivsel blandt børn og unge bliver pædagogisk psykologisk rådgivning tilført 300.000 kr. i 2025, 1,5 mio. kr. i 2026 og 1,650 mio. kr. årligt fra 2027.
Specialskoler og almenskoler med specialklasserækker har mulighed for i en periode at modtage op til 50 pct. oveni den fastsatte takst pr. barn ud fra en vurdering af den konkrete sag. Denne mulighed vil bortfalde, hvilket giver en besparelse på 1,042 mio. kr. i 2025 og 2,5 mio. kr. årligt fra 2026. Der igangsættes en analyse for at sikre, at taksten pr. elev passer til de faktiske udgifter.
Mere velfærdsteknologi og lavere budgetramme
På ældreområdet skal frivillighed og samskabelse på plejecentrene i forhold til afvikling af aktiviteter styrkes gennem de åbne caféer og aktivitetsområder på plejecentrene. Dette skal tildels ske ved, at der tilbydes mad i caféerne, så der dannes relationer over fællesspisning. Der er afsat 2,16 mio. kr. årligt til at styrke området.
Byrådet søger også at finde besparelser på ældreområdet gennem brugen af velfærdsteknologi. Det kan være robotstøvsugere, øjendryppere, medicinhuskere og lign. Samlet giver det besparelser på 300.000 kr. i 2025 og 600.000 kr. årligt fra 2026. Dertil har der været et økonomisk overskud på budgetrammen for hjælpemidler siden 2022, og budgetrammen vil derfor tilpasses med 1 mio. kr. årligt fra 2025.
Derudover har byrådet opprioriteret en række ting på kultur- og fritidsområdet, heriblandt 150.000 kr. årligt til Sølund Musikfestival, 500.000 kr. årligt til turismeindsatsen Danmarks Smukkeste med fokus på Himmelbjergtårnets 150-års jubilæum og 375.000 kr. årligt fra 2026 til børnefestivalen Sløngeldage.
Se allerede omtalte kommunale budgetter her.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.