Køge:
Brugerdrevet værested har fået over dobbelt så mange unge brugere
KØGE: På værestedet Værket i Køge er det brugerne, der bestemmer næsten alt - lige fra åbningstider til indholdet af aktiviteterne. Og det haft positive effekter - særligt på tilstrømningen af unge brugere.
I dag kommer der over 25 unge på værestedet i løbet af en uge. Men sådan så det ikke ud for blot ét år siden. Her var gennemsnitsalderen til sammenligning næsten 50 år, hvilket er almindeligt på de fleste kommunale væresteder. Forandringen i demografien skyldes bl.a., at Værket er i høj grad er blevet brugerdrevet.
- Vi vidste, at meget få unge brugte kommunens væresteder på trods af, at statistikkerne viser, at flere og flere unge er ensomme. Derfor gav vi vores medarbejdere frie hænder til at afprøve nye metoder for at tiltrække flere unge. Og det har haft en enorm god effekt. Ikke kun i forhold til at få flere unge ned på Værket – men generelt for alle borgere, som bruger stedet, siger Lissie Kirk, formand for Socialudvalget i Køge Kommune, og forklarer supplerende:
- Vi har givet mere ansvar til borgerne og ser dem som medskabere i alt, hvad der sættes i gang. Og det tror jeg generelt er den vej, vi skal gå i fremtiden.
Værket er et af de første kommunale væresteder, hvor det brugerdrevne fylder så meget.
Brugerstyret åbningstid og aktivitetsplan
Forandringen, der blev sat i gang i slutningen af 2023, nåede en milepæl den 1. maj 2024. Her var værestedet nemlig udelukkende brugerdrevet. For at markere forandring skiftede huset også navn fra Den Gule Dør til Værket. Et navn der - selvfølgelig - er valgt af husets brugere selv. Og i takt med at flere begyndte at bruge huset, blev det efterspurgt, om Værket også kunne bruges i weekenderne.
Derfor er der nu indført brugerstyret åbningstid.
Men det er ikke kun åbningstiderne, som brugerne har indflydelse på. De spiller også en rolle, når dagligdagens aktiviteter skal besluttes. Brugerne kan nemlig gøre opmærksom på aktiviteter ved at hænge en seddel op i huset eller dele det i værestedets Facebook-gruppe. Og Rasmus Jürs, som er leder af Køge Kommunes Vejleder- og Værestedsteam, fortæller, at det har en positiv effekt, når borgerne selv får lov at skabe og tage initiativ til aktiviteter.
- Brugerne kan generelt meget mere, end de tror. Og vi ved, at de vokser, når bare nogen tror på dem. Den måde at se borgerne på gennemsyrer alt, hvad vi gør. En af borgerne gik fra at hjælpe en medarbejder med at bage boller til selv at stå for det hele.
- Nu er det hans egen onsdagsaktivitet, hvor han selv handler, bager og gør klar. Og der er rigtig mange der dukker op til hans arrangement hver uge. Det har været en kæmpe succesoplevelse for ham, som giver mod på at kaste sig ud i mere. Nogle andre har taget initiativ til at starte en podcast og andre spiller musik sammen, siger han.
ap
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.