Borgmester og byrødder undskylder svigt på børneområdet
NYBORG: - Vi fortsætter dagsordenens punkt to, spørgetid, sagde Nyborgs borgmester Kenneth Muhs (V) under byrådsmødet tirsdag aften.
Blandt mødets tilhørere og pressen rejste Kenneth Markvardsen sig op og begyndte at fortælle.
- Jeg er far til Willum, der er diagnosticeret med et handicap, indledte Kenneth Markvardsen, der var mødt op til byrådsmødet sammen med flere andre forældre, som alle mener at have oplevet det årelange svigt i Nyborg Kommunes specialiserede børne- og ungeområde, som en ekstern rapport fra revisionsvirksomheden BDO beskrev i sidste uge.
- Vi har oplevet overskridelse af sagsbehandlingsfrister, bortkomne personoplysninger, fremsendelse af ukorrekte oplysninger til Ankestyrelsen samt ledelsessvigt og brud på aftaler fra de ledere, der indtil videre har været i afdelingen, afsluttede Kenneth Markvardsen, inden han gav mikrofonen videre til de andre forældre, som var mødt op.
Rapporten beskriver en række alvorlige bekymringer. Mangelfuld og langsommelig sagsbehandling, manglende opfølgning på sager og handling på underretninger, forråelsesadfærd og utilstrækkelig ledelse er blandt konklusionerne.
Sagde undskyld
Men den helt store overskrift, som er fulgt med rapporten, er, at borgmester Kenneth Muhs har kendt til udfordringerne på børneområdet i flere år. I borgerrådgiverens årsberetninger for både 2021 og 2022 beskrives bekymringer om ulovlige forhold og flere af de nævnte udfordringer, som også nævnes i BDO's rapport.
Under byrådsmødet tirsdag fik forældrene så en undskyldning af bl.a. borgmester Kenneth Muhs, 2. viceborgmester Sonja Marie Jensen (S) og Anja Kongsdal (V), der er formand for social- og handicapudvalget.
- Undskyld der, hvor vi ikke har levet op til det, vi skal. Og tak, fordi I har valgt at møde frem for at fortælle os jeres historie, sagde borgmesteren.
- Når man får et handicappet barn, havner man i en krise og har brug nogen, der hjælper en. Det har vi ikke gjort, og det kan vi ikke være bekendt. På hele udvalgets vegne kan jeg kun sige, at vi vil gøre alt for, at det her ikke sker igen. Undskyld, sagde udvalgsformand Anja Kongsdal.
Har kendt til lovbrud i syv år
Kenneth Muhs blev under tirsdagens byrådsmøde også spurgt, om sagen vil få konsekvenser for hans job som borgmester. Et spørgsmål, flere medier også har stillet ham den seneste uge. Men spørgsmålet vil Kenneth Muhs ikke svare på.
Tilliden til borgmesteren led dog endnu et knæk tirsdag aften. Det var byrådsmedlem Martin Stenmann (S), som var mødt op med en 40 sider lang Komponent-rapport fra 2022, som også kritiserer forholdene på området.
Nu skriver Fyens Stiftstidende, at avisen er kommet i besiddelse af en syv år gammel rapport, som gav borgmesteren det første hint om problemerne.
Den 20. december 2016 færdiggjorde Social- og Ankestyrelsens taskforce en rapport efter at have gransket børn- og ungeområdet i kommunen. I rapporten blev der udtrykt kritik af både kommunens børnefaglige undersøgelser, handleplaner, opfølgninger, inddragelse af børn og unge samt journalisering og dokumentation, skriver avisen.
Opdateret 15.50 med de seneste fire afsnit.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.