Beskæftigelsesindsats i Aarhus viser gode resultater
AARHUS: Når man er forælder og ikke har haft et arbejde længe, kan det være svært at finde vejen tilbage til arbejdsmarkedet. Særligt hvis man har dårligt helbred, økonomiske udfordringer eller børn, der mistrives og er fraværende i skolen.
I en særlig beskæftigelsesindsats har Aarhus Kommune de sidste fire år forsøgt sig med projektet Opgang til Opgang. Et projekt, som har omfattet 62 børnefamilier i det udsatte boligområde Gellerup.
Meningen med projektet har været at hjælpe de tungeste familier ud af kontanthjælpen og ind på arbejdsmarkedet. Samtidig sigter projektet efter, at familiernes børn får mere ud af deres skolegang.
Nu udgiver Aarhus Kommune en evalering af projektet, som bl.a. viser at over halvdelen af forældrene i projektet er kommet i job eller uddannelse. Dertil er børnenes fravær i skolen faldet med mere end 25 procent, og familierne fortæller, at de har fået større overskud, livskvalitet og tillid til systemet.
Har kostet millioner
Projektet er løbet fra 2019 til 2023 og har i alt kostet 41 millioner. Heraf har Den A.P. Møllerske Støttefond betalt de 23 millioner, mens udgifterne for Aarhus Kommune løber op i 18 millioner. 32 millioner er gået til selve driften af projektet, mens resten er brugt på fondsmoms, evaluering og andre administrative udgifter. Det skriver DR.
Til gengæld anslår Aarhus Universitet, som har stået for den kvantitive del af evalueringen, at kommunen har sparet 250.000 kr. pr. familie på udgifter på social- og beskæftigelsesområdet.
Det kan være udgifter, kommunen ellers ville have haft til familiebehandling, støtte til børneopdragelse, støtte-kontaktpersoner og andre sociale indsatser. Med til historien hører dog, at besparelsen ikke inkluderer løn til de 10 fuldtidsmedarbejdere og én leder, der har stået for projektet, skriver DR videre.
Resultater fra Opgang til Opgang
- 52 procent af forældrene i projektet i dag er kommet i uddannelse eller beskæftigelse, heraf er to ud af tre i fleksjob, mens 21 procent af forældrene er blevet afklaret til førtidspension efter mange år i kontanthjælpssystemet.
- Børnenes skolefravær er faldet med 25 procent.
- Unges beskæftigelse i fritidsjob er øget med 66 procent.
- Familierne oplever, at deres overskud, livskvalitet og tillid til systemet er forbedret.
Du kan læse hele evalueringsrapporten her.
lal
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.