dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Beboere blev indlagt - og samme mønster gentog sig få dage efter
Sygehuspersonalet undrede sig over, at der var flere usædvanlige indlæggelser med de samme symptomer fra Tirsdalen. (Arkivfoto)
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Beboere blev indlagt - og samme mønster gentog sig få dage efter

- Jeg mener, det ville være en fejl ikke at overveje forgiftning, forklarede en læge, som var på vagt, da genindlæggelserne skete den 3. marts.

RANDERS: Retssagen i Randers mod en drabstiltalt sosuhjælper fortsætter i dag.

I går hørte vi om fire mistænkelige indlæggelser den 27. februar sidste år. I dag hører vi om den 3. marts, hvor det hele stort set gentog sig. Her blev to af de beboere, som tidligere havde været indlagt, genindlagt, og dagen efter blev endnu én genindlagt.

Både personale i ambulancer og i akutmodtagelsen var denne dag opmærksomme på, at der blot få dage forinden havde været fire indlæggelser, som var usædvanlige, hvor symptomerne var de samme. 

- Jeg mener, det ville være en fejl ikke at overveje forgiftning, forklarede en læge, som var på vagt, da genindlæggelserne skete den 3. marts. Han var bevidst om de indlæggelser, der havde været blot få dage forinden. 

Og nu syntes det, som om det hele gentog sig, da flere af de samme beboere med samme symptomer igen blev indlagt. Det blev på dagens retsmøde nævnt flere gange af de sundhedsfaglige vidner såsom to læger og en ambulanceredder, at de kendte til indlæggelserne få dage forinden, og derfor fik flere af beboerne modgift med det samme. 

Retskemisk analyse

Baclofen, Diazepam og Mirtazapin. Tre helt centrale lægemidler i sagen. Ved alle indlæggelserne havde beboerne haft Baclofen i kroppen, i to af tilfældene havde borgerne alle tre stoffer i blodet og i de andre et eller flere af lægemidlerne. Fælles for dem er, at de kan virke bevidsthedssvækkende, især Baclofen og Diazepam. Blodprøverne fra borgerne blev analyseret ved Retskemisk Institut. 

- Afhængigt af doserne, så kan de være farligere tilsammen, forklarede overlæge og konsulent ved Retsmedicinsk Institut Charlotte Uggerhøj Andersen, i retten. 

"Halveringstid" blev et omdrejningspunkt ved retskemikerens forklaring, da hun skulle redegøre for, om stofferne kunne være givet på det tidspunkt, hvor den tiltalte var på nattevagt, og så blive sporet i borgernes kroppe ved indlæggelserne dagene efter. Her vurderede hun, at medicinen, i alle tilfældene, godt kunne være givet på det pågældende tidspunkt. 

Ingen af borgerne havde fået ordineret det receptpligtige medicin, og lægemidlerne kan hver især medføre dødelig forgiftning ved tilstrækkeligt høje doser. Vidnet forklarede, at midlerne er farligere for ældre borgere, især hvis der ikke har været en varsom optrapning.  

- Når man i forvejen er udsat, så er man nemmere at vælte, kan man sige, sagde vidnet. 

”Omsorg”

En kvindelig sosuassistent, som var kollega til den tiltalte midaldrende kvinde, havde månederne op til indlæggelserne undret sig over, at tiltalte havde noteret, at hun i flere tilfælde havde ydet ”omsorg” for beboere. Det kunne fx være, hvis de havde fået to glas saftevand. 

Kollegaen understregede, at hendes undren opstod af, at det ikke er noget, som man generelt ville skrive, samt at tiltalte ikke plejede at skrive og notere på den måde. 

- Omsorg er jo ikke noget, vi skriver, det er noget, vi bare yder. Det står jo i vores stillingsbetegnelse, at vi skal yde den omsorg for borgerne, som de har brug for, sagde hun, imens den tiltalte kvinde betragtede hende. 

Sosuassistenten fortalte, at hun aldrig gik videre til lederen med sin undren, men at hun havde vendt det med en kollega, og at de aldrig gjorde mere ud af det. 

Den sidste indlæggelse

Den sidste indlæggelse i anklageskriftet skete den 14. marts. Det var en kvindelig beboer, som altså nu blev indlagt for tredje gang. 

Denne gang var hun mere bevidsthedspåvirket end ved de andre indlæggelser og var i meget kritisk tilstand, hvor hun ikke reagerede på smertepåvirkning, og hvor hun havde kastet noget op, som mindede om kaffegrums. 

- Jeg tænkte, at der var noget, der var helt galt. Det så jo underligt ud, at der blev ved med at være indlæggelser og genindlæggelser af borgere. Jeg gættede på, at de havde fået noget, de ikke skulle have, fortalte sosuassistenten. 

Det var efter denne sidste indlæggelse i midten af marts måned, at den nu tiltalte kvinde blev anholdt og varetægtsfængslet. Hun nægter sig skyldig i alle anklagerne mod hende. 

Sagen fortsætter i de næste uger, og det forventes, at der vil falde dom i slutningen af februar. 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.