dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Anklager vil have journalist bag dokumentar om plejehjem dømt

Journalist og TV 2-direktør er tiltalt efter dokumentar om plejehjem.

AARHUS: Det affødte en betydelig offentlig debat, da TV 2 i 2020 i en dokumentar kunne vise, hvordan eksempelvis den 90-årige demente Else Marie Larsen blev behandlet på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus. Nu ender journalisten bag udsendelsen i byretten.

Journalist Michael Bech fortæller fredag til fagbladet Journalisten, at han og TV 2-direktør Anne Engdal Stig Christensen er blevet tiltalt i forbindelse med dokumentaren.

Anklagemyndigheden kræver dem idømt en bødestraf for overtrædelse af en bestemmelse i straffeloven, som drejer sig om uberettiget at have bragt billeder af private forhold. Michael Bech afviser over for fagbladet anklagerne:

- Det er jo rigtigt, at vi viste meget private optagelser af Else og Niels (en anden plejehjemsbeboer, red.). Men alle de intime områder var jo sløret på optagelserne, og alle scener og optagelser var godkendt af alle pårørende og af Else selv og sågar af Elses værge, siger han til Journalisten.

Skjulte optagelser

De billeder, som sagen drejer sig om, er de skjulte optagelser fra dokumentaren. To ansatte på plejehjemmet, som optræder i dokumentaren, har for deres rolle hver fået en bøde på 5.000 kroner.

Bøden fik de ansatte efter først at være blevet tiltalt for overtrædelse af straffelovens paragraf 157 om grov forsømmelse i tjenesten, fordi de undlod at skifte den demente kvindes ble og i stedet pakkede hende ind i tæpper, så man ikke kunne lugte kvindens afføring. Sagen blev imidlertid sluttet uden retssag, ved at de to tiltalte indvilgede i at betale en bøde.

Dokumentaren har været centrum i et juridisk slagsmål, allerede fra tiden inden den blev vist. I første omgang anmeldte Aarhus Kommune journalisterne bag dokumentaren og TV 2 for at have lavet optagelser med skjult kamera.

Siden fik kommunen domstolene til at nedlægge et forbud mod at vise dokumentaren. I sommeren 2020 vedtog byrådet så selv at begære forbuddet ophævet, og dokumentaren blev sendt.

Efterfølgende krævede Østjyllands Politi at få udleveret råbånd fra TV 2. Det spørgsmål endte i Højesteret, som pålagde TV 2 at udlevere optagelserne. TV 2 indbragte sagen for Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg, men her blev sagen afvist.

Undervejs i forløbet meddelte Aarhus Kommune, at den ville trække anmeldelserne mod journalisterne tilbage, men politiet fortsatte sin efterforskning. Og nu - efter mere end fire år - er der så rejst tiltale.

Læs om tiltalen i fagbladet Journalisten her.

/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.