dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Ældreplejen får færre tilsynsbesøg i ny reform
Det nye ældretilsyn handler om læring og tillid til medarbejdere og ledere
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Ældreplejen får færre tilsynsbesøg i ny reform

Ny ældretilsynslov skal reducere bureaukratiet og sikre bedre pleje.
29. OKT 2024 6.45

Det nuværende statslige og kommunale ældretilsyn skal erstattes af et nyt ældretilsyn med færre faste tilsynsbesøg. Samtidig skal tilsynet målrettes de steder, hvor der er et reelt behov. Det er formålet med en ny type ældretilsyn, som regeringen og aftalepartierne bag ældreloven i foråret blev enige om. Det oplyser ældreministeriet i en pressemeddelelse. 

Medarbejdere og ledere i ældreplejen skal bruge langt mindre tid på tilsyn, når der ikke er behov for det. Derfor foreslås det i den nye ældretilsynslov, at ældretilsynet skal være risikobaseret, og som udgangspunkt kun komme på tilsynsbesøg hvert femte år på landets plejehjem, i hjemmeplejen og hos private leverandører.

I dag fører alle landets 98 kommuner hvert år tilsyn med egne plejehjem og hjemmeplejen, men fremover forankres tilsynet i få kommuner.

Når det kommunale og statslige ældretilsyn erstattes af det nye tværkommunale tilsyn, reduceres tilsynstrykket for de planlagte tilsyn på ældreområdet fra ca. 110 pct. til ca. 20 pct. 

Ifølge ældreminister Mette Kierkegaard fylder skemaer og kontrol alt for meget i ældreplejen og skygger for nærværet og plejen. 

- Med den nye ældretilsynslov tager vi et opgør med bureaukratiet ved at forenkle og nedlægge overlappende tilsyn og fokusere tilsynets kræfter, hvor der er udfordringer. Det frigiver mere tid for medarbejderne, der i stedet kan koncentrere sig om at passe godt på vores ældre, siger hun.  

lgn

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.