Udspil: Her er de 17 nye sundhedsråd og deres opgaver
Regeringens nye sundhedsudspil har tre hovedpunkter, fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) på formiddagens pressemøde:
- Der skal være en bedre, mere retfærdig fordeling af læger. De praktiserende læger skal have færre patienter og bedre betaling i de dele af landet, hvor der mangler læger, og der skal oprettes flere uddannelsespladser på lægeuddannelserne i Esbjerg, Aalborg og Køge.
- Der skal være bedre patientrettigheder for kronisk syge. I første omgang patienter med KOL, senere følger andre patientgrupper.
- Det nære sundhedsvæsen skal styrkes, så flere kan få hjælp tættere på, hvor de bor. Der oprettes 17 nye sundhedsråd, som skal bestå af politisk valgte repræsentanter for regionsrådet og byrådene i de kommuner, der indgår i sundhedsrådets geografiske område.
Som det var sluppet ud på forhånd, foreslår regeringen at slå Region Hovedstaden og Region Sjælland sammen i en ny Region Østdanmark, som vil dække halvdelen af landets borgere.
Opgaver flyttes
Regeringen lægger også op til at flytte en række sundhedsopgaver fra kommunerne til regionerne og de nye sundhedsråd. Det gælder fx midlertidige pladser med sundhedsfaglige indsatser og akutsygepleje til eksempelvis ustabile patienter, hvor mange kommuner i dag ifølge regeringen har svært ved at tilbyde borgerne et tilstrækkeligt tilbud døgnet rundt.
Det svarer til en opgaveflytning fra kommunerne til regioner for op til 5 mia. kr.
Regionerne får det primære ansvar for sundhedsvæsnet i regionen og for den tværgående planlægning og prioritering. De skal sikre sygehuse af høj kvalitet og at ressourcerne fordeles, så der er læger til stede, hvor behovet er størst.
Sundhedsrådene får fælles ansvar og midler til at udvikle nære sundhedstilbud i det område, de dækker, herunder behandling i eget hjem.
Der oprettes regionale hjemmebehandlingsteams med sundhedsmedarbejdere, der kan køre ud til borgere med særlige behov, fx hvis monitorering viser, at borgerens sundhedstilstand er forværret. Det bliver sundhedsrådene, som skal implementere etableringen af teams'ene lokalt.
Sundhedsrådene vil kunne indgå aftaler med kommunerne om, at de skal varetage opgaver tæt på borgerne på vegne af regionen. Det gælder især i store kommuner, hvor det er muligt at levere den tilstrækkelige kvalitet.
3,5 mia. kr. til fysiske rammer
Hvert sundhedsråd får til opgave at sikre de fysiske rammer for de lokale sundhedsindsatser. Det afsætter regeringen 3,5 mia. kr. til over perioden 2027-2031.
Sundhedsrådene skal beslutte, hvordan pengene anvendes bedst i deres lokalområde. Der bliver flest penge til områder til sundhedsråd med stor patienttyngde og store geografiske afstande.
Rådene kan vælge at bruge pengene på sundhedshuse/nærhospitaler, der samler flere funktioner på én eller flere adresser, og det kan være både kommunale og regionale tilbud.
Sundheds- og omsorgspladser
Sundhedsrådene får også ansvar for at tilbyde ophold på sundheds- og omsorgspladser til en større gruppe af de borgere, som kommunerne i dag har ansvaret for.
Det gælder kommunale akutpladser og hovedparten af alle øvrige midlertidige pladser, som bruges til patienter, der ikke har behov for at være indlagt, men har brug for en sundhedsindsats, der ikke kan klares i eget hjem.
Derimod skal kommunerne fx stadig kunne tilbyde et ophold til en borger med demens, hvor formålet er at aflaste den pårørende.
De nye sundheds- og omsorgspladser bliver uden egenbetaling, og det skal være muligt for borgerne at vælge mellem en geografisk placering tæt på eget hjem eller tæt på fx familie eller venner i en anden region.
96 timers behandlingsansvar
Sygehusenes ansvar for behandlingen udvides fra 72 til 96 timer, altså fire døgn, efter at en patient bliver udskrevet.
Sygehusene skal have en mere udadvendt rolle i forhold til kommunernes sundhedspersonale, som skal kunne hente hjælp hos sygehusets speciallæge, hvis de bliver i tvivl om noget.
Den mulighed udvides til også at gælde fx psykiatriske patienter eller ældre patienter, der har været på en akutmodtagelse på et sygehus.
Regeringen foreslår også, at beboere på botilbud får tilbud om at vælge en læge, der er fast tilknyttet botilbuddet.
Desuden skal en ny folkesundhedslov styrke kommunernes arbejde med forebyggelse på tværs af sektorer. Det skal foregå i tæt samarbejde med almene boligorganisationer, lokale virksomheder, civilsamfundet m.fl.
I udspillet slås det fast, at kommunerne fortsat har ansvaret for bl.a. ældreplejen, almen kommunal sygepleje, genoptræning på alment niveau, borgerrettet forebyggelse og sundhedsfremme og sundhedspleje.
Som følge af de nye sundhedsråd nedlægges de nuværende sundhedsklynger.
De 17 nye sundhedsråd:
Vendsyssel
Hjørring, Brønderslev, Læsø og Frederikshavn
160.000 indbyggere · 9 rådsmedlemmer
Kronjylland
Randers, Favrskov, Norddjurs, Syddjurs
230.000 indbyggere · 10 rådsmedlemmer
Aarhus
Aarhus, Samsø
372.000 indbyggere · 6 rådsmedlemmer
Midt
Viborg, Skive, Silkeborg
244.000 indbyggere · 9 rådsmedlemmer
Limfjorden
Aalborg, Vesthimmerland, Jammerbugt, Morsø, Rebild, Thisted, Mariagerfjord
432.000 indbyggere · 16 rådsmedlemmer
Horsens
Horsens, Hedensted, Odder, Skanderborg
235.000 indbyggere · 10 rådsmedlemmer
Vestjylland
Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Lemvig, Ringkøbing-Skjern, Struer
287.000 indbyggere · 14 rådsmedlemmer
Sydvestjylland
Esbjerg, Fanø, Varde, Vejen, Billund
238.000 indbyggere · 12 rådsmedlemmer
Trekantsområdet
Kolding, Fredericia, Middelfart, Vejle
310.000 indbyggere · 11 rådsmedlemmer
Sønderjylland
Sønderborg, Tønder, Haderslev, Aabenraa
225.000 indbyggere · 9 rådsmedlemmer
Fyn
Odense, Assens, Faaborg-Midtfyn, Nordfyn, Kerteminde, Ærø, Langeland, Nyborg, Svendborg
466.000 indbyggere · 20 rådsmedlemmer
Hovedstaden
København, Frederiksberg, Bornholm
806.000 indbyggere · 9 rådsmedlemmer
Hovedstaden Syd og Vest
Hvidovre, Dragør, Tårnby, Albertslund, Brøndby, Glostrup, Høje-Taastrup, Ishøj, Vallensbæk
304.000 indbyggere · 19 rådsmedlemmer
Hovedstaden Nord
Herlev, Ballerup, Gentofte, Gladsaxe, LyngbyTaarbæk, Rødovre, Egedal, Furesø, Rudersdal
477.000 indbyggere · 19 rådsmedlemmer
Nordsjælland
Hillerød, Allerød, Fredensborg, Frederikssund, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Hørsholm
332.000 indbyggere · 17 rådsmedlemmer
Østsjælland og øerne
Køge, Solrød, Greve, Roskilde, Stevns, Faxe, Vordingborg, Guldborgssund, Lolland
437.000 indbyggere · 20 rådsmedlemmer
Midt- og Vestsjælland
Slagelse, Holbæk, Næstved, Ringsted, Sorø, Odsherred, Kalundborg, Lejre
416.000 indbyggere · 19 rådsmedlemmer
Regionerne og kommunerne vil have mulighed for at påvirke den geografiske inddeling og navngivningen gennem en opmand, fremgår det af udspillet.
Med afsæt i udspillet vil regeringen snart indkalde partierne i Folketinget til forhandlinger om en sundhedsreform, oplyser regeringen.
Find hele udspillet her og en uddybende beskrivelse her.
Artiklen er løbende opdateret.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.