Ny undersøgelse: Etnisk diskrimination er udbredt i ældreplejen
Udenlandske medarbejdere er udset til at få en stadig større rolle i ældreplejen. Men en ny undersøgelse udarbejdet af fagforeningen FOA viser, at to ud af tre sosu-medarbejdere inden for det seneste år har oplevet, at en borger har frabedt sig kontakt til en medarbejder på grund af medarbejderens etniske baggrund. Det skriver Information.
Godt 30 procent angiver, at de har oplevet det månedligt eller oftere. Undersøgelsen er gennemført blandt mere end 2.000 FOA-medlemmer, der er ansat på social- og sundhedsområdet.
- Det er helt urimeligt for medarbejderne, at etnisk diskrimination er så udbredt i ældreplejen, siger Dorthe Susanne Nielsen, professor ved Odense Universitetshospital og SDU.
Ikke godt nok beskyttede
Tanja Nielsen, sektorformand for social- og sundhedsområdet i FOA, siger, at medarbejderne ikke er tilstrækkeligt beskyttede mod diskrimination på jobbet:
- For at gøre op med problemet bliver vi nødt til at tale om det, siger hun.
Et bredt flertal i Folketinget vedtog i januar en politisk aftale om at gøre det nemmere for udenlandske medarbejdere at komme til Danmark og arbejde i sundhedsvæsenet og ældreplejen.
- Men hvis vi ender med at rekruttere personale fra udlandet uden at forberede dem på, hvilken retorik de går i møde, kan det opleves som et stort chok og i sidste ende skræmme dem væk fra faget, siger Sara Lei Sparre, seniorforsker hos Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Sproget skal på plads
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) siger til Information, at der ligger en opgave i at sikre, at medarbejderne taler ordentligt dansk:
- Sosu-medarbejdere udfører et uhyre vigtigt stykke arbejde i mange dele af vores samfund, men jo især hvis man er syg eller ældre og har brug for pleje. Derfor er det også helt centralt, at sproget er på plads, sådan at mødet kan være trygt både for borgeren, men også for medarbejderen.
Mener du, at sprogundervisning alene vil kunne løse problemet med etnisk diskrimination i ældreplejen?
- Jeg ved ikke, hvad der ligger bag de her tal. Det er klart, at hvis det er diskrimination alene på baggrund af, hvordan folk ser ud, så er det ulovligt, og det skal vi ikke acceptere på det danske arbejdsmarked. Vi kan aldrig acceptere diskrimination på baggrund af tro, etnisk baggrund eller seksualitet, siger Ane Halsboe-Jørgensen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.