Esbjerg lancerer ny plan for kritiseret familierådgivning
ESBJERG: Små to uger efter, at direktøren for Borger og Arbejdsmarked Lise Plougmann Willer stoppede med øjeblikkelig virkning, lancerer Esbjerg nu en ny plan for Familierådgivningen, oplyser kommunen.
Direktøren stoppede, fordi byrådet ikke længere havde tillid til, at hun kunne løfte opgaven med bl.a. at løse problemer i Familierådgivningen, hvor både langsom sagsbehandling og dårligt arbejdsmiljø har været kritiseret.
En første genopretningsplan blev sat i værk tidligere på sommeren og skulle bl.a. reducere antallet af sager for de enkelte rådgivere samt ansætte flere jurister. Trods planen klagede medarbejdere så sent som først i august over ringe arbejdsmiljø, forråelse og prioritering af økonomi over borgernes retssikkerhed.
Udbygget plan
Nu lancerer Esbjerg Kommune så en ny udbygget plan for at få Familierådgivningen på ret kurs. For mange afgørelser ender efter klager til Ankestyrelsen med at blive ændret; omgørelsesprocenten er på 42 pct., hvilket er to pct. over landsgennemsnittet, fremhæver kommunen.
- Jeg er virkelig ked af det forløb, der har været omkring Familierådgivningen. Vi har for mange familier, der i første omgang får en forkert afgørelse, siger Pia Damtoft, der indtil videre er udpeget som ny leder af Borger og Arbejdsmarked.
- Det skal vi have ændret, og så skal vi have glæden og stoltheden tilbage hos medarbejderne. Så nu ser vi indad og forsøger at finde ud af, hvor skoen trykker, så vores familier igen kan føle sig trygge omkring deres sager i Familierådgivningen, siger hun.
Eksterne undersøgelser
Konkret vil Pia Damtoft nu have et eksternt rådgivningsfirma til at tale med de berørte familier og gennemgå deres sager for at sikre, at afgørelserne er korrekte.
Derudover skal en ekstern rådgiver gennemgå de ti seneste klagesager for at fokusere på arbejdsgangene og sikre, at afgørelserne fremover bliver korrekte fra starten.
Endelig skal der gennemføres en ekstern undersøgelse af arbejdsmiljøet i rådgivningen, så problemerne kan blive identificeret og rettet.
Initiativerne betragtes som en udvidelse af den genopretningsplan, som Social- og Arbejdsmarkedsudvalget vedtog den 11. juni, og Pia Damtoft, der fortsat også er chef for Jobcenter Esbjerg, kommer til at give genopretningen af Familierådgivningen førsteprioriet.
- Derfor sætter jeg mig også fysisk ud i afdelingen flere dage om ugen, så jeg er tættest muligt på både de ansatte og familierne, men det her er ikke et arbejde, der er klaret over en nat. Det kommer til at tage tid, dog skal ingen være i tvivl om, at det er vores topprioritet i den kommende tid, siger hun.
cwa
Fakta
- I 2023 blev der behandlet 155 klagesager på familieområdet i Esbjerg Kommune. Flere klager kan vedrøre samme borger.
- Omgørelsesprocenten er 42 i Esbjerg og 40 på landsplan. I 2022 var omgørelsesprocenten 45 i Esbjerg og 40 på landsplan.
- Der er sket en positiv udvikling i omgørelsesprocenten på børnehandicapområdet fra 2022 til 2023, hvor tallet i Familierådgivningen er faldet fra 58 i 2022 til 51 i 2023.
Kilde: Esbjerg Kommune
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.