dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Dement mand tiltalt for dødsvold mod 99-årig på plejehjem

Anklager vil have en dement mand idømt anbringelse på retspsykiatrisk afdeling for dødelig vold mod kvinde.

KOLDING: En 99-årig kvinde blev i december overfaldet på det plejehjem i Christiansfeld i Sønderjylland, hvor hun boede. Hun fik så voldsomme skader af volden, at hun den følgende dag døde.

Det var en 74-årig mandlig medbeboer på plejehjemmet, der stod bag, mener anklagemyndigheden ved Sydøstjyllands Politi, som i den kommende retssag vil kræve ham idømt en anbringelsesdom for dødsvold mod kvinden. Det fremgår af sagens anklageskrift, som Ritzau har fået aktindsigt i.

Allerede kort efter kvindens død den 10. december sidste år kom det frem, at manden er dement. Og er man utilregnelig i gerningsøjeblikket som følge af eksempelvis psykisk sygdom, kan man i Danmark ikke straffes for handlingen. Men det er ikke ensbetydende med, at en gerningsmand slipper uden nogen konsekvenser.

I stedet kan man idømmes en sanktion - eksempelvis en dom til psykiatrisk behandling eller til anbringelse på en retspsykiatrisk afdeling - og det er i denne sag det sidstnævnte, som anklagemyndigheden går efter.

Rusket og kastet

Det var om morgenen lørdag den 9. december, at den gamle kvinde blev overfaldet på plejehjemmet Kongebrocentret i Christiansfeld. Ifølge anklageskriftet ruskede den 74-årige mand hende og kastede med hende eller udøvede på anden måde vold mod kvinden.

Hun brækkede næsen, skulderen og hoften og skulle derfor på hospitalet for at få behandling. Men den 99-årige kvinde overlevede ikke operationen. Søndag den 10. december afgik den ældre kvinde ved døden.

Manden er tiltalt for grov vold med døden til følge. Det er en bestemmelse i straffeloven, der straffes mildere end drab. Forskellen på drab og dødsvold er groft sagt, om gerningsmanden har haft til hensigt at slå ihjel eller i det mindste indset, at offeret kunne ende med at dø af volden.

Bliver man idømt en anbringelsesdom, kan man først udskrives, når en dommer siger god for det.

Kommunen vurderer risiko

Senior-, sundheds- og fritidsdirektør Annette Lund fortalte efter dødsfaldet, at kommunen altid vurderer, om borgere, som kommer på plejehjem, kan udgøre en risiko for eksempelvis andre beboere eller personalet.

De fleste borgere, som nu om dage kommer på plejehjem, er nemlig demente. Derfor vurderes det, om vedkommende kan komme på et almindeligt plejehjem eller skal have en skærmet plads.

Kolding Kommune ydede krisehjælp til både beboere og medarbejdere på plejehjemmet, til den 74-årige mand samt til hans og kvindens pårørende.

Retten i Kolding har afsat fem dage til sagen med begyndelse 21. oktober og sidste dag 4. november.

Det er inden da uvist, hvordan den ældre mand forholder sig til tiltalen. Af anklageskriftet fremgår det, at manden i dag opholder sig på et ældreafsnit på en psykiatrisk afdeling i Jylland.


/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.