Frygt for, at lukning af statsligt kontor giver uens socialtilsyn
Regeringen vil spare 1.000 årsværk i den statslige administration, og på socialområdet rammer det blandt andet Social- og Boligstyrelsens såkaldte auditfunktion, som understøtter landets fem kommunale socialtilsyn i deres arbejde.
Men det er noget skidt, mener LOS, Landsorganisationen for sociale tilbud.
- De har sat sig ned for at finde nogle årsværk, men det er ikke helt tænkt igennem, siger Mads Roke Clausen, direktør for LOS, til DK Nyt.
Tidligere i år udgav LOS en analyse, som viste, at der er ret stor forskel i de fem socialtilsyns praksis. Især et tilsyn skiller sig ud. Organisationen frygter nu, at forskellene bliver endnu større, hvis auditfunktionen forsvinder, så der ikke mere er nogen til at arbejde for en ensartet praksis i de fem tilsyn.
Tilsyn ændres
Oveni indgik regeringen og KL i maj en delaftale på socialområdet, hvor der blev aftalt, at socialtilsynene fremover skal lave færre og mindre ressourcekrævende tilsyn, og at faste årlige tilsyn skal afløses af et mere risikobaseret tilsyn.
- Når man nu laver om, og der ikke vil være en enhed til at samle erfaringerne op, frygter vi, at den skævhed, vi ser i dag, kan blive et yderligere problem, siger Mads Roke Clausen.
Han mener, at man i stedet burde samle de fem socialtilsyn.
- Så spar dog de penge og læg dem sammen i ét tilsyn, siger han.
Også Danske Handicaporganisationer (DH) frygter, at nedlæggelse af auditfunktionen vil øge forskellene mellem de fem socialtilsyn.
- Det vil bare gøre det endnu værre, siger landsformand Thorkild Olesen til Socialmonitor.
Auditfunktionen har 11 medarbejdere, og nogle bliver nu varslet til afskedigelse som følge af regeringens forslag om at lukke enheden, oplyser kontorchef Henrik Frostholm fra Social- og Boligstyrelsen til DK Nyt.
Om socialtilsynet
Socialtilsynet består af fem kommunale tilsyn, der har til opgave at godkende og føre løbende tilsyn med plejefamilier, døgntilbud, bosteder, forsorgshjem m.m.
I hver region er én kommune ansvarlig for socialtilsynet. Det er:
- Socialtilsyn Nord: Hjørring Kommune
- Socialtilsyn Midt: Silkeborg Kommune
- Socialtilsyn Syd: Fåborg-Midtfyn Kommune
- Socialtilsyn Øst: Holbæk Kommune
- Socialtilsyn Hovedstaden: Frederiksberg Kommune
Kommunalbestyrelsen i de fem tilsynskommuner har såvel myndighedsansvaret som det politiske ansvar for socialtilsynets udførelse.
Kilde: Social- og Boligstyrelsen
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.