Frem mod 2040 vil 87 kommuner få færre unge
Der vil være færre unge mennesker i yderkommunerne i fremtiden.
I år 2040 vil aldersgruppen 15-19 år være reduceret med 35.600 personer, hvilket svarer til en nedgang på 10 pct. Allerede frem mod 2030 sker et stort fald, viser en analyse lavet af SMVdanmark, som er foretaget på baggrund af nye tal fra Danmarks Statistik.
Problemet går igen i 87 ud af landets 98 kommuner, og det betyder, at kommuner i hele landet skal forberede sig på en fremtid, hvor der er færre unge, hvilket medfører udfordringer for uddannelser og erhvervsliv.
- Antallet af unge har stor betydning for, om man kan opretholde uddannelsesmuligheder lokalt. Vi ser, at man i mange kommuner vil have en femtedel færre unge i den alder, hvor man normalt går på en ungdomsuddannelse. Hvis man ikke gør noget aktivt, så kan det blive starten på en ond cirkel, hvor færre uddannelsesmuligheder fører til, at flere unge flytter væk, siger uddannelseschef i SMVdanmark Kasper Munk Rasmussen.
Hver fjerde ung vil være forsvundet
Analysen viser, at udfordringerne bliver størst i yderområderne. Det gælder f.eks. kommunerne Struer, Lemvig, Skive, Lolland, Kalundborg og Vordingborg, der alle vil have en tilbagegang på over 25 pct. sammenlignet med år 2024.
Endnu værre står det til i kommunerne Fanø og Læsø, der begge vil have en tilbagegang på 30 pct. eller derover.
Mens yderkommunerne bliver hårdt ramt, ser det anderledes ud for kommunerne omkring de store byer, Aarhus og København. Her ses nemlig en tilgang af unge i aldersgruppen.
Silkeborg Kommune vil have den største fremgang af unge i alderen 15-19 år i 2040. Her vil der således være mere end 10 pct. flere i aldersgruppen.
Også Høje-Taastrup, Horsens, Brøndby og Rødovre vil have en vækst på otte-ni procent.
Du kan se befolkningfremskrivningen for aldersgruppen i kortet herunder:
SMVdanmark opfordrer kommunerne til allerede nu at handle på fremskrivningen, hvis man i fremtiden vil sikre arbejde og vækst i hele landet.
- De kommuner, der bliver hårdest ramt, bør i god tid lave en helhedsplan for, hvordan man vil håndtere udfordringen. Her bør man se på, hvad man kan gøre hele vejen rundt.
- Det gælder eksempelvis i forhold til, hvordan udenlandske studerende og udenlandsk arbejdskraft kan spille en større rolle, ligesom man bør overveje, om man kan samle uddannelser i campusløsninger i stedet for at lukke dem helt. Man kan komme langt som kommune, men det er også noget, man fra Christiansborg kan være med til at understøtte, siger Kasper Munk Rasmussen.
Til TV2 Østjylland siger han, at det, der har ændret sig, er danskernes fertilitet.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.