dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Ingen ansat ved næsten hver fjerde af Københavns Kommunes jobopslag
Borgmestre på Københavns Rådhus reagerer på en ny Personalepolitisk Redegørelse, der forudser stor personalemangel på velfærdsområdet. (Arkivfoto).
Foto: Christian Lindgren, Ritzau Scanpix

Ingen ansat ved næsten hver fjerde af Københavns Kommunes jobopslag

København er som andre kommuner udfordret af manglen på arbejdkraft. Med ny personalepolitisk redegørelse melder borgmestre ud om behov for nye indsatser.

KØBENHAVN: Sidste år førte 23 pct. af Københavns Kommunes jobopslag ikke til en ansættelse, og kommunen forventer at stå over for en betydelig mangel på velfærdsmedarbejdere som sosu-medarbejdere, pædagoger og socialpædagoger fremme ved 2035.

Det er et par af konklusionerne i den nye rapport Personalepolitisk Redegørelse 2024, der giver en status på situationen med at fastholde og rekruttere på tværs af forvaltninger og fagområder.

- Ligesom andre kommuner kæmper vi med at få vendt udviklingen, og der er behov for forskellige indsatser over flere år, for der findes ingen hurtig løsning. Men vi kan heldigvis også se gode tegn. Jeg glæder mig bl.a. over, at vi har ansat flere elever, og jeg håber, at mange af dem vil fortsætte hos os, når de er færdiguddannede, siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).

Antallet af elever ansat i kommunen er steget med 33 pct. fra 2022 til 2023. Som i andre kommuner spiller det her ind, at sosu-elever over 25 år bliver tilbudt voksenelevløn.

Manglen på især sosuer

Redegørelsen indeholder fire delrapporter, hvor den første rummer nøgletal og rekrutteringssituationen, den anden giver overblik over udmøntning af puljemidler til fastholdelse og rekrutterig, den tredje er en evaluering af lønpuljer til fastholdelse af medarbejdere. Her fremgår det bl.a, at man ikke har kunne måle positiv effekt på alle evaluerede fastholdelsestillæg.

Den fjerde delrapport gælder  så rekrutteringsfremskrivningen på velfærdsområdet, der estimerer, at kommunen kan forvente at stå over for en betydelig mangel på arbejdskraft. Her vil udfordringen være størst i forhold til sosu-hælpere og sosu-assistenter.

- Vi mangler allerede i dag uddannede medarbejdere til blandt andet pleje og omsorg til vores ældre og svageste borgere. Og vi kommer til at mangle endnu flere i fremtiden. Allerede i 2035 viser prognoser, at vi mangler omkring 3.700 medarbejdere på velfærdsområderne, og her udgør medarbejdermangel i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen mere end halvdelen, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

Påtænkte tiltag

- Derfor er der brug for, at vi skaber attraktive arbejdspladser, som både kan tiltrække nye og holde på de dygtige medarbejdere, vi allerede har. Det kan vi blandt andet gøre ved at sikre et godt arbejdsmiljø, en ordentlig løn og boliger i København, som er til at betale for almindelige mennesker, tilføjer Sisse Marie Welling.

Børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K) hæfter sig ved ambitionen om, at børn og voksne hver morgen skal tages imod af kendte voksne:

- Derfor har vi sat gang i en række initiativer, der skal tiltrække kompetente medarbejdere til at løfte den vigtige opgave. Som børneborgmester er det min ambition, at København skal være danmarksmester i børneliv, og her er flere voksne til vores daginstitutioner og skoler helt afgørende for at indfri den ambition, siger han.

Hos socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) er ambitionen, at socialforvaltningen skal være en arbejdsplads med fokus på psykisk tryghed og høj faglighed:

- Samtidig skal bureaukrati og regeltyranni fylde meget mindre i fremtiden. Vi skal slippe kreativiteten løs, fjerne tåbelige regler, og så skal vi investere i de forebyggende og tidlige indsatser, som virker, for så bliver det for alvor fantastisk at gå på arbejde, siger socialborgmesteren.

Se hovedrapporten Personalepolitisk Redegørelse 2024 her. Samt de fire delrapporter via referat fra det seneste økonomiudvalgsmøde.

cwa

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.