Unge med angst og autisme sidder side om side med kriminelle unge
SYDDANMARK: Da den sikrede døgninstitution Egely blev opført i 2004, var den beregnet til kriminelle unge, men siden har beboersammensætningen ændret sig. Flertallet på Egely er i dag unge med psykiske lidelser som autisme, angst eller skizofreni og uden en kriminel fortid, skriver TV 2 Fyn.
Det betyder, at skrøbelige og psykisk syge unge kan blive tvunget sammen med unge, der har begået alvorlig kriminalitet. Det skaber daglige konflikter mellem grupperne, da de psykisk syge bliver set som svage af de "hårde drenge".
Det, at de unge har så vidt forskellge problemer, giver store udfordringer, siger nuværende og tidligere medarbejdere. De unge med psykiske problemer har brug for støtte, som meget af personalet ikke har ressourcer til at kunne give dem. Syddanmarks socialdirektør siger, at regionerne og KL har igangsat en undersøgelse, om der er brug for at oprette en anden type institution.
117 arbejdsulykker
Politiken skrev sidste år om Egely, der ligger ved Nr. Aaby på Fyn, at der havde været 117 arbejdsulykker på den sikrede døgninstitution på ét år, og at Arbejdstilsynet havde udstedt fem påbud på to år.
Flere medier har beskrevet omhyppige magtanvendelser samt selvmords- og flugtforsøg på institutionen. Sidste år blev der registreret 556 magtanvendelser på Egely.
Egely fik i efteråret ny ledelse, der er gået i gang med en kulturforandring.
Om Egely
I et jobopslag skriver Region Syddanmark:
"Egely er en sikret institution med plads til 15 unge på de almindeligt sikrede pladser og fem unge på de særligt sikrede pladser. Egely løser opgaver på landsplan for børn og unge mellem 12 og 17 år.
Størstedelen af de unge er anbragt i varetægtssurrogat eller som led i en ungdomssanktion. En mindre del anbringes i pædagogisk observation eller efter andre særlige lovmæssige kriterier f.eks. mindreårige uledsagede flygtninge, længerevarende behandling eller på farlighedskriteriet."
Derudover søger Egely personale, der har lyst til at arbejde med "kriminalitetstruede unge".
På afdelingens hjemmeside fremgår det, at "vores vigtigste opgave er at motivere, støtte og give omsorg for, at de unge træffer klogere valg, så de står bedre rustet efter opholdet, til at kunne bo alene og leve en hverdag uden kriminalitet".
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.